Ram fashion accessories incRam fashion accessories inc
2016-09-15 The Phantom of the Opera - Cirkus

The Phantom of the Opera spelades på Oscarsteatern mellan 1989-1995 och blev då en av vårt lands största musikalsuccéer. Man kan nog säga att den är musikalernas musikal världen över, med sin fantastiska scen, vackra kostymer och underbara musik. Äntligen är den tillbaka i Sverige!

Originalproduktionen av Andres Lloyd Webber sattes upp i London 1986 och på Broadway 1988. Man har räknat ut att över 100 miljoner människor har sett musikalen, som är översatt till 14 olika språk. Den har satts upp i cirka 150 städer i över 25 länder som tex Storbritannien, USA, Nya Zeeland, Japan, Österrike, Kanada, Sverige, Tyskland, Brasilien, Mexiko, Australien, Nederländerna, Schweiz, Belgien, Korea, Danmark, Spanien och Ryssland .

Peter Jöback spelar titelrollen som Operaspöket, en roll som han hyllats för både i Londons West End och på Broadway i New York. Han är en av de mycket få som gjort rollen på båda sidor om atlanten och dessutom på flera språk. Han spelar sin roll otroligt bra, men rösten räcker inte alltid till i alla lägen. Han saknar en del av råheten och mörkret i rösten som originalfantomerna tidigare haft och känns lite för snäll. Jöback har själv sagt att han vill göra sin Phantom mer mänsklig och det har han i sådana fall lyckats med.

Emmi Christensson som spelar Christine Daaé, Karolina Andresson som Carlotta Giudicelli och Sanna Martin som Madame Giry är alla fullkomligt strålande! Likaså Anton Zetterholm som Raul Greve De Chagny. Man har lyckats hitta nästintill identiska röster mot originalen och de är även otroligt lika till utseendet. Om man jämför med uppsättningen från Oscarsteatern på 90-talet så är Ubaldo Piangi smalare, Madame Giry vänligare och operaspöket mänskligare. Annars ser scenen exakt likadan ut, musiken är lika magisk och det är fortfarande musikalernas musikal!

Den klassiska berättelsen om den passionerade kärlekshistorien mellan the Phantom och balettdansösen Christine Daaé kan fortsätta sitt segertåg och nu påbörja ett andra varv över världen. Det är inte alls konstigt att musikalen har fans som följer med världen runt och som ser den om och om igen. Den är ett mästerverk som alla borde se minst en gång i livet. Läs den gärna och se filmen, men missa inte föreställningen!

The Phantom of the Opera är 2 tim och 40 min inkl paus och spelas på Cirkus tom 2 april. The Phantom of the Opera - Cirkus The Phantom of the Opera - Cirkus Bild: Johan Persson The Phantom of the Opera - Cirkus The Phantom of the Opera - Cirkus The Phantom of the Opera - Cirkus The Phantom of the Opera - Cirkus The Phantom of the Opera - Cirkus

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå Jikita

2016-09-13 Bullets over Broadway – Göta Lejon

Teatersäsongen pågår för fullt och vi har nu kommit till ungefär hälften av höstens premiärer. I lördags var det dags för Göta Lejon och Bullets over Broadway. Tre timmar av total glädje - så här ska en musikal spelas!

Föreställningen utspelar sig i slutet av 1920-talet där den unga manusförfattaren David Shane (Linus Wahlgren) just anlänt till Broadway. Han får möjlighet att sätta upp sin senaste pjäs tack vare finansiering av den mäktiga gangstern Nick Valenti (Johan Rabaeus) som ser detta som ett tillfälle att göra sin flickvän Olive Neal (Shima Niavarani) till stjärna på Broadway. Dock är hon både krävande och mindre begåvad och ställer till alla möjliga problem för bl. a producenten Julian Marx (Per Svensson). Valenti anställer en livvakt för att skydda ”sitt intresse”, Cheech (Johan Rheborg), som visar sig vara ett geni som kommer med strålande idéer när det gäller manuset. Lagom till premiären finner sig David Shayne intrasslad i diverse komplikationer, inklusive lögner om att Cheechs briljanta idéer är hans egna samt en affär med föreställningens förföriska och något överförfriskade huvudrollsinnehavare Helen Sinclair (Helen Sjöholm).

Rollsättningen är perfekt! Det kunde inte bli bättre! Alla passar perfekt i sina roller och samspelet är totalt! Att se Johan Rheborg steppa var en ny upplevelse, riktigt angenäm! Lisa Stadell som spelar Davids flickvän, drar av två nummer så man får total ståpäls. Hon har en av Sverige bästa röster just nu, så är det bara.

Shima Niavarani är ett kapitel för sej... ett underbart kapitel... med den mest nasala och gälla röst man kan tänka sig lyckas hon bokstavera sig fram genom hela föreställningen och det är total succé! Bortskämd ser hon sej som universums mittpunkt och kan uppriktigt inte förstå att inte alla andra gör detsamma.

De fantastiska skådespelarna har fått vackra kläder av Camilla Thulin och ackompanjeras av en lika fantastisk orkester. Allt är fulländat, det finns inget att klaga på! Som musikal är detta en höjdpunkt och något som alla musikalälskare helt enkelt ska se!

Föreställningen är tre timmar inklusive paus och biljetter säljs tom mitten av december. Men vi är helt säkra på en förlängning och då kan ni köpa årets bästa julklapp! Julklappstips redan i september, vad sägs om det?

Bullets over Broadway – Göta Lejon NBullets over Broadway – Göta Lejon Bullets over Broadway – Göta Lejon Bullets over Broadway – Göta Lejon

Bilder - Mattias Edwall, text - Marlene Rindå Jikita

2016-09-11 Nötknäpparen – Dansens Hus

Detta är föreställningen du inte vet att du både vill och borde se. Bakom den tudelade affischen göms en helt magisk värld som du sent kommer att glömma. Detta får du helt enkelt inte missa!

Hundratals miljoner människor trollbands av Fredrik Benke Rydmans mellanakter i Eurovision 2016. Hans förra succé Svansjön sågs av 250 000 personer över hela Europa. Nu är koreografen Fredrik Benke Rydman, tidigare medlem i dansgruppen Bounce, tillbaka med en nytolkning av klassikern Nötknäpparen. En version som ingen sett maken till tidigare.

Det som lockade honom var den fantastiska musiken. Storyn tyckte han var usel, så för att den skulle bli något måste den utvecklas. Det går inte att blunda för situationen i Europa idag, därför valde han att låta Nötknäpparen handla om barn som saknar sina föräldrar.

Den lilla flickan Clara har lämnats ensam att bo på en soptipp medan hennes föräldrar tigger på gatorna i ett främmande rikt land. I Fredrik Rydmans version av den klassiska baletten Nötknäpparen möter Clara en vacker balettprins, smutsiga råttor, smaskiga godisfigurer, en nötknäppare med r’n’b i hörlurarna och en organhandlare på jakt efter ett ungt hjärta att sälja till en sjuk kvinna.

Med breaking, hiphop, balett och visuella effekter till nyskriven musik av bland andra Danny Saucedo och Anna Ternheim blandat med de mest kända partierna från Tjajkovskijs musik dras publiken in i en otrolig saga. Ibland skrämmande lik verkligheten. Allt ledsagat med stor humor av scenarbetaren Jörgen. Det kan ju vara lite svårt att förstå dans och i den här föreställningen har man därför med en slags tolk som förklarar allt som händer på scen.

Rymans Nötknäppare är helt fantastiskt! Dansarna är fantastiska! Alla ingredienser finns där, musik och dans i alla former, kostymer, humor, glädje, sorg och en berättelse som berör. Föreställningen passar alla, särskilt tack vare Jörgens ledsagning. Vi kan lova er 100 minuter av ren njutning!

Nötknäpparen – Dansens Hus Bild: Ola Kjelbye Nötknäpparen – Dansens Hus Bild: Ola Kjelbye Nötknäpparen – Dansens Hus Bild: Daniel Ohlsson

Bilder överst: pressmaterial, text - Marlene Rindå Jikita

2016-09-09 Sällskapsresan – musikalen, China Teatern

Juiceknapp, fyra P, Peppes Bodega… man behöver inte säga mycket mer, alla vet precis vad man menar. Det handlar förstås om Sällskapsresan, som efter två utsålda säsonger i Malmö nu intar Stockholm.

Musikalen Sällskapsresan är den officiella scenversionen av Lasse Åbergs klassiska filmkomedi från 1980. Ett mästerverk som med rätta har lämnat ett otal härliga minnen efter sig bland generationer av biobesökare. Filmen Sällskapsresan är inte bara den ojämförligt mest sedda svenska filmen någonsin, den är säkerligen också en av de mest älskade.

Stig-Helmer åker på charterresa till Gran Canaria. Huvudberättelsen kretsar kring Stig-Helmer Olsson och norrmannen Ole Bramserud, som av en slump hamnar bredvid varandra på flygplanet och sedan också tvingas dela hotellrum.

Andra rollfigurer som dyker upp är systrarna Siv och Maj-Britt, det nygifta paret Storch, företagaren Gösta Angerud som hoppas göra ett klipp och läkaren dr B. A:son Levander – som lurat Stig-Helmer att smuggla pengar åt honom i ett paket – samt Berra och Robban, som letar efter ”Pepes Bodega”, som säljer åttioprocentig rom upphälld på vinflaskor.

I rollen som Stig Helmer ser vi Anders ”Ankan” Johansson, som är som klippt och skuren för rollen, både till utseende och sättet. Hans-Erik Dyvik Husby som spelar norrmannen Ole var en trevlig överraskning. Vilken utstrålning! Tillsammans är de perfekta som radarparet Stig Helmer och Ole, som tagna ur filmen. Den enda som är med från filmen är Sven Melander som Berra, som hans kompis Robban ser vi Tomas Bolme. I övriga roller ser vi: Frida Bergh, Nina Pressing, Fredrik Dolk, Cornelius Löfmark och Olof Ramel m fl. Castingen är som vanligt perfekt när Vicky von der Lancken är inblandad.

Självklart är alla viktiga moment med. Allt är lagom avvägt, lagom förändrat och precis så där småputtrigt som det ska vara. Man känner igen sig, vet vad som ska komma i nästa scen och skratten sitter där de brukar. Det är väl egentligen bara sångnumren som är nya, dem har vi ju inte hört förut - men nog märks det att Bengt Palmers varit inblandad och behållit nyanserna från filmmusiken.

Det är såklart en nostalgitripp att se den gamla filmen som musikal. Trots att man vet exakt allt om handling och repliker så är det en föreställning som man roas av. Det känns inte som gammal skåpmat, utan är roligt att se hur man gjort musikal av filmen. Så visst är den värd att se!

Utan att säga för mycket, så finns där ändå en och annan nyhet i musikalen. Kolla in juiceknappen... och vänta bara och se vilka Berra och Robban får lift med till Grisfesten...

Sällskapsresan spelas på Chinateatern och är 2 timmar och 35 minuter inklusive paus.

Sällskapsresan – musikalen, China Teatern Sällskapsresan – musikalen, China Teatern Sällskapsresan – musikalen, China Teatern

Bilder pressmaterial, text - Marlene Rindå Jikita

2016-09-08 Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme Willian Spetz Scalateatern

Glöm allt vad du hittills sett och hört om William Spetz. Glöm också allt om ridåer och traditionell teater. ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme” ger dig en tom scen sånär som på en bänk och en urna. Men den ger dig samtidigt ett helt liv och väldigt mycket känslor.

I ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?” får vi följa med William Spetz under hans sista kväll med sin mormor Ulla. För henne berättar han om en uppväxt med pushiga gympalärare, kroppskomplex och ilandskamper. Vi möter också den prestationssjuka Lisa som måste ha betyget A i allt för att kunna sova om nätterna. Men framförallt lär vi känna kvinnan som gav William allt, innan hon dog lungsjuk i hans famn den 6 januari 2015.

Detta är inte likt något som går på någon scen just nu. Redan från första minuten är allt annorlunda och oförväntat. Borta är de klatschiga, rappa kommentarerna, fram kommer en otroligt ödmjuk och kärleksfull son och dotterson. En ung man, uppvuxen tätt inpå sin mormor som nu får ett otroligt värdigt och kärleksfullt avsked. Hela föreställningen känns som en hyllning till en älskad familjemedlem, som gått bort alldeles för tidigt. Men också med små moralkakor som vi nog alla borde få med oss och påminnas om lite då och då.

Allt William har är en scen, en bänk och en urna. Det är allt vi ser när vi kommer in i salongen. Han visar videosnuttar från sin uppväxt där både mamma, mormor och en liten William syns i bild. Han är helt ensam på scen och under 90 minuter får han oss både att skratta och gråta. Han berättar naket och ärligt om sin uppväxt, från när hans mamma och pappa träffades, fram till i dag. Hur han blev den han är idag.

Det är som sagt väldigt annorlunda och kanske inte något för de yngsta fansen, men definitivt för de lite äldre och vi rekommenderar ungdomar att se föreställningen tillsammans med sina föräldrar och kanske även deras föräldrar.

Komikern och skådespelaren William Spetz blev känd genom sina sketcher på Youtube och de serierna ”Williams lista” och ”Hoppas Farfar Dör” på SVT Play. Våren 2016 var han programledare för finalen av Melodifestivalen. ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?” är hans första scenföreställning. För regi står Åsa Lindholm.

Föreställningen spelas på Scalateatern och är 1 tim 30 min, utan paus.

Bild - Josefine Bäckström, text - Marlene Rindå Jikita

2016-08-18 Musik på Kungliga Slottet i Stockholm

Musik på Slottet är en årligen återkommande septemberfestival på Kungliga Slottet i Stockholm, i år äger den rum 3-30 september. Programmet spänner från romansafton med internationellt hyllade mezzosopranen Ann Hallenberg och Matti Hirvonen på piano till Evert Taube-tolkningar av Vincent Hashmi samt samisk helg med Ola Stinnerbom, Sofia Jannock, Maxida Märak, Carina Henriksson, Jon Henrik Fjällgren, musiker och kör från Adolf Fredriks Musikskola.

Lägg till "Scheherezade och Stå-upp" med Zinat Pirzadeh och Rebaroque, flertalet konserter och framstående artister i olika genrer samt unikt framförande av Mozartopera i samarbete med Fröjelgårdens Asylboende. Årets musikfestival liknar inget annat och har något för alla.

Unikt för i år är att festivalen lyfter fram Sveriges fem nationella minoriteter; Samer, Tornedalingar, Sverigefinnar, Romer och Judar i olika nyskapande konserter och föreställningar samt att flera föreställningar streamas och sänds med VR-teknik för att göras tillgängliga för fler människor.

Med en fot i historien och den unika miljön och en in i framtidens kreativa kulturskapande öppnar Musik på Slottet för nya besökare. Flera av värdarna på konserterna kommer från Mosaikteatern och flera har kognitiva funktionsvarianter. Precis som tidigare uppträder även artister med funktionsvarianter i olika programpunkter.

Biljetter köps genom Nortic.se och Kulturdirekt eller direkt på Musik på Slottets sida.

Bild och text - pressmaterial

2016-07-19 Così fan tutte, Ulriksdals slottsteater, Confidancen

I skenet av levande ljus och i äkta rokokomiljö har Così fan tutte precis haft nypremiär på Ulriksdals slottsteater. Teatern som Kjerstin Dellert bokstavsligen räddade livet på och som i folkmun kallas Confidancen.

Första gången makarna Dellert besökte teatern öppnade Prinsessan Christina dörren med en gigantisk nyckel. En stank av smuts, fukt och sopor slog emot dem. Träbjälkarna i taket hade lossnat, liksom stora sjok av rappningen. På golvet låg nedfallna bräder, gamla kyrkbänkar, delar av väggpanelen, tavlor övertäckta med skynken, möbler, döda duvor och rostiga nattkärl. På fönsterbrädorna låg snö. Det var som att komma in i en ruin.

Det tog månader att städa upp teatern men till slut var den restaurerad och i slutet av 70-talet gavs den första konserten på nästan 200 år i salongen. Då som nu satsar Confidencen starkt på unga begåvningar som får uppträda tillsammans med erfarna kolleger.

I sommar ges återigen möjlighet att njuta av Mozarts operakonst på Sveriges äldsta rokokoteater. Ulriksdals slottsteater tillhör en av de få teatrar i världen som kan förena tidstrogna instrument, kostym och mask med ett barockmaskineri upplyst av levande ljus, vilket ger publiken möjlighet att uppleva opera precis som på 1700-talet.

Così fan tutte är en komisk opera där den mänskliga svagheten blottas. Intrigmakaren, tillika upplysningsfilosofen, Don Alfonso vill med kammarjungfrun Despinas hjälp genomföra ett kärleksexperiment där fyra unga älskandes trohet sätts på prov. Men leken övergår i allvar och situationen går överstyr då de unga paren tvingas erfara att alla människor står försvarslösa inför kärlekens makt.

I rollerna ser vi Albina Isufi, Erica Back, Arash Azarbad, Conny Thimander, Randi Røssaak och Lars Martinsson. Under musikalisk ledning av Arnold Östman.

Così fan tutte spelas på Confidencen till och med den 14 augusti.

Ulriksdals slottsteater, Confidancen

Bilder - Bo Ljungblom, text - Marlene Rindå

2016-07-09 Allsång på Skansen

Vill man göra något riktigt somrigt i Stockholm så är ett tips att åka till Skansen en tisdag och besöka både parken och Allsången. Det blir garanterat en mysig dag med mycket djur, sång och musik!

Allsång på Skansen är nog bland det svenskaste som finns och det finns nog ingen svensk som inte sett programmet. I år ser vi Sanna Nielsen som programledare, som är en mycket värdig arvtagare efter Petra Marklund. Redan första programmet visade hur hon njöt av sin nya roll och lovorden har varit många.

Det finns flera sätt att få plats i publiken. Det brukar vara drygt 10 000 personer på plats, vill man sitta så måte man förstås vara på plats tidigt. Skansen öppnar kl 10, då är det bara att inta sin plats och ha stora fikakorgen med sig. Kommer man så tidigt får man verkligen se hur allt går till. Scenen görs i ordning, det är soundcheck, artisterna minglar runt lite avslappnat och personalen jobbar febrilt! Strax efter 17 är det genrep som alla som är på plats får se.

För att vara garanterad plats kan man boka ett sk genrepspaket. Då ingår buffé inne på restaurang Solliden och platser längst fram till genrepet (inte sändningen). Man får god mat och bästa platserna och kan sedan åka hem och tittat på programmet från tv-soffan.

Man förstås chansa och bara komma dit strax innan. Då får man inte sitta, men ser ända bra bland den stående publiken. Allsångskvällarna kostar inget extra, man betalar vanlig entreavgift och får sedan fri tillgång till parken och det som händer på scenen. Man kan alltså se parken först och sedan vara med på Allsången. En heldag på Skansen!

Sommarens artister på Allsång på Skansen:

 • 12/7 Laleh, Niklas Strömstedt, Marcus & Martinus, Daniel Norberg, Elin Rombo
 • 19/7 Orup, Saraha, Anders Glenmark, Sonja Aldén, Solala, Josefin Johansson
 • 26/7 Veronica Maggio, Smith & Thell och Jamala
 • 2/8 Martin Stenmarck, Systerpolskan, Lèon, Ola Aurell
 • 9/7 Lill-Babs, Bob hund, Maria Andersson, Sten & Stanley
 • 16/7 Zara Larsson, Lill Lindfors & John Lundvik, Tensta Gospel choir och Francis

Det är en upplevelse att vara på plats på Allsången, höra alla artister och sjunga med i låtarna. Det är verkligen en kväll när alla kan sjunga!

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

2016-06-30 Rakt ner i fickan, Krusenstiernska Teatern

Snurrigt värre blir det i denna somriga fars i regi av Edward af Sillén på Krusenstiernska Teatern i Kalmar. Det är lögner som läggs på varandra och undanflykter av världsklass med färgstarka skådepelare ur den svenska skådespelareliten.

Erik (Allan Svensson) vill inte erkänna för sin fru (Carina Lidbom) att han förlorat sitt jobb så för att få ihop till brödfödan lurar han, ihop med sin medkompanjon farbror Bertil (Andreas Nilsson) varenda myndighet de kan komma åt på allsköns bidrag.

Så kommer plötsligt både inspektör Bengtsson (Claes Månsson) från försäkringskassan och familjerådgivaren Berthammar från Socialstyrelsen (Jeanette Capocci) på besök och Erik måste dra in sin oskyldige hyresgäst (Ola Forssmed) i lögnhärvan för att slippa att bli avslöjad.

Precis när undanflykterna tagit sig i uttryck av skendöda släktingar, kvinnoklädda karlar och påhittade barn, kommer Eriks fru hem för ett samtal med sin terapeut (Per Svensson) samtidigt som både Görans oroliga fästmö (Anna Rydell), försäkringskassans chef fru Höök (Lotta Thorell), en begravningsentreprenör (Martin Rydell) och en ganska så rebellisk tvättmaskin också dyker upp i historien.

Det låter kanske lite rörigt och det är det också. Detta är en tvättäkta fars med förvecklingar, slam i dörrar, snabba repliker och många skratt. Allan Svensson, Claes Månsson och Ola Forssmed är precis så rörig som bara de tre kan vara, tillsammans blir det förstås kaos. Det är många personer att hålla reda på, inte bara de som är med på scen utan en massa andra påhittat karaktärer som man också måste hålla ordning på. Eftersom replikerna är snabba måste man ha huvudet på skaft och verkligen vara med. I slutet sitter man där och undrar hur i hela friden alla knutar ska kunna lösas upp och hur allt ska sluta.

Rakt ner i fickan spelas på Krusenstiernska Teatern i Kalmar till och med 31 juli. 2016 är åttonde året det spelas sommarteater där. 2010 är utökade man med ca 100 platser så nu ryms 1035 personer på den ”lilla” teatern med den vackra trädgården.

Passerar man Kalmar så är detta sommarens måste! Kalmar är dessutom utsedd till Årets Sommarstad 2016 av Reseguiden för andra året i rad. Det finns alltså fler anledningar att besöka Kalmar i år.

Rakt ner i fickan, Krusenstiernska Teatern

Bilder - Mats Bäcker, text - Marlene Rindå

2016-06-21 Årets Sommarpratare

När P1 spelar upp den välkända trudelutten så vet man helt säkert att det är sommar. Kl 13.05 hela sommaren spelar vädret mindre roll, sommarprogrammen fungerar både i sol och regn.

Sommar 2016 smygstartar på midsommarafton med en poddspecial på engelska med Lars Ulrich, trummis i Metallica. Sommar i P1 inleds sedan traditionsenligt på midsommardagen, först ut är författaren David Lagercrantz som följs av programledaren Annika Lantz. Yngst är 18-årige Ahmad Khan Mahmoodzada, känd från Hollywoodfilmen ”Flyga drake” och ensamkommande flykting från Afghanistan. Äldst är Kerstin Ekman, en av Sveriges mest uppskattade författare.

Kan man inte lyssna när det direktsänds, så kan man lyssna senare på webben. Kanske ta flera i ett svep en dag när vädret är trist?

Här är årets sommarvärdar i P1:

JUNI

 • 24 Lars Ulrich, trummis Metallica (poddversion)
 • 25 David Lagercrantz, författare
 • 26 Annika Lantz, programledare, komiker
 • 27 Johan Olsson, skidåkare
 • 28 Gunhild Stordalen, miljöaktivist
 • 29 Matias Varela, skådespelare
 • 30 Danica Kragić Jensfelt, professor datalogi

JULI

 • 1 Ahmad Khan Mahmoodzada, gymnasielev, skådespelare
 • 2 Ingvar Carlsson, f.d. statsminister
 • 3 Tom Malmquist, författare
 • 4 Gloria Ray Karlmark, medborgarrättskämpe
 • 5 Bianca och Tiffany Kronlöf, artister
 • 6 Bertil Hult, företagsledare
 • 7 Ove ”Doc Forest” Skog, tatuerare
 • 8 Ulrika Rogland, expert nät-grooming, målsägarbiträde
 • 9 Alexander ”The Mauler” Gustafsson, MMA-fighter
 • 10 Malou von Sivers, programledare, journalist
 • 11 Anders Kompass, FN-tjänsteman
 • 12 Emil Jensen, artist, poet
 • 13 Maj Sjöwall, författare
 • 14 Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovmarskalk, kommunikationsrådgivare
 • 15 Sakine Madon, opinionsbildare, statsvetare
 • 16 Markus Krunegård, artist
 • 17 Marit Paulsen, politiker, författare
 • 18 Mikael Karlsson, kompositör
 • 19 Sven Hagströmer, finansman
 • 20 Emilia Lind, student, Lyssnarnas Sommarvärd
 • 21 Edward Blom, gastronom
 • 22 Sara Mohammad, opinionsbildare
 • 23 Carola Häggkvist, artist
 • 24 Kim Källström, fotbollsspelare
 • 25 Johan Holmsäter, hälsofilosof
 • 26 Isabella Lundgren, jazzsångerska
 • 27 Bert Karlsson, entreprenör
 • 28 Johan Renck, regissör
 • 29 Stina Stoor, författare
 • 30 Lennart Bylock, industriman, företagsledare
 • 31 Kikki Danielsson, artist

AUGUSTI

 • 1 Iman Aldebe, kläddesigner
 • 2 IJustWantToBeCool; Joel Adolphson, Victor Beer, Emil Beer, komiker
 • 3 Parul Sharma, människorättsjurist
 • 4 Siw Carlsson, komiker, skådespelare
 • 5 Carolina Klüft, f.d. friidrottare, programledare
 • 6 Magnus Uggla, artist
 • 7 Anna Ternheim, artist
 • 8 Alexander Bard, författare, filosof
 • 9 Marianne Lindberg De Geer, konstnär
 • 10 Janne Andersson, tillträdande förbundskapten herrlandslaget fotboll
 • 11 Ida Sjöstedt, kläddesigner
 • 12 Maja Hagerman, författare
 • 13 José González, artist
 • 14 Kerstin Ekman, författare
 • 15 Angelica Ström, speciallärare, Katarina Taikons dotter
 • 16 Hannah Akuffo, professor parasitologi
 • 17 Maher Zain, artist
 • 18 Per Andersson, komiker, skådespelare
 • 19 Karin Bojs, vetenskapsjournalist, författare
 • 20 Klas Östergren, författare
 • 21 Silvana Imam, artist

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

2016-06-18 Bryan Adams Exposed, Brian Adams Bild: Marlene Rindå

Bryan Adams har precis som många andra musiker haft fotografering som hobby, men även haft uppdrag för olika magasin genom åren. Äntligen visas hans bilder upp på Fotografiska i Stockholm, femton år av fotograferande har resulterat i utställningen Exposed.

Med stor skicklighet exponerar han betraktaren för ytterst skiftande intryck, uttryck och avtryck ur livet. Från glamourös kändisvärld i Exposed till Wounded: The Legacy of War, med krigsskadade unga brittiska soldater som stridit i Irak och Afganistan.

Genom sina många arbeten för magasin som Vogue, Harper’s Bazaar och Elle ger Adams oss access till en sluten och till synes sorglös sfär av kändisskap och eskapism. Men valet av titel ger en hint om att det döljer sig mycket bakom ytan, vad gör det med en människa att vara exponerad 24:7? Vad berättar dessa vidöppna porträtt om livet bakom kändisskapet?

I skarp motsats till bilden av den fläckfria ytan, skildras även ett revat Storbritannien vars unga män har fått betala för 00-talets politiska konflikter med sina kroppar. Stympade och ärrade poserar de som med en stolthet över vem man är och får vara, men också som vittnen om krigets synliga och osynliga livslånga konsekvenser. De som reste iväg till ett krig och kom tillbaka till ett liv de aldrig kunnat föreställa sig. När Adams kamera riktas rakt på deras ärr och stympade kroppsdelar utmanas betraktaren. Så starkt att dessa hjärtskärande vittnesmål fastnar på näthinnan för att sedan inte vilja släppa greppet.

Alla bilder är nakna och berättar en historia. Bryan Adams får fram det råa i varje berättelse och varje bild berör. Han visar så tydligt att vi alla bär på en berättelse som ska berättas. Alla har vi något längst där inne som behöver komma ut. Utställningen berör med otroligt vackra porträtt av både kända och okända människor. De här bilderna behövde visas upp.

18 juni – 25 september finns denna spännande odyssé att ta del av, och bli Exposed för, på Fotografiska i Stockholm. Missa inte det!

Bryan Adams Exposed, Amy Winehouse Bild: Bryan Adams Bryan Adams Exposed, Soldat Bild: Bryan Adams

text - Marlene Rindå

2016-06-09 ROAD WITH ELEPHANT, Inherit the Dust, Nick Brandt ROAD WITH ELEPHANT

Nick Brandts är tillbaka på Fotografiska med sin nya utställning Inherit the Dust, en stark och tankeväckande serie episka panoramabilder. Djurporträtt i naturlig storlek har placerats och fotograferats på platser där djuren tidigare levde. Idag hotas de då deras habitat sedan urminnes tider försvinner genom människans exploatering av naturen. Där dessa djur strövade pågår idag rovdrift medan soptipparna växer. Miljöer för varken människa eller djur. Brandts budskap är dock tydligt: det finns alternativ till att arvet vi lämnar efter oss är damm och intet.

Fotografen Nick Brandt har sedan 2001 i oförglömliga och storartade porträtt dokumenterat Östafrikas skövlade natur och utrotningshotade djur. Tre år efter avslutningen av den allvarstyngda trilogin On This Earth, A Shadow Falls Across the Ravaged Land, återvänder Brandt till Östafrika för att fotografera den accelererande naturförstöringen på den afrikanska kontinenten.

I sin nya serie episka panoramabilder dokumenterar Brandt människans påverkan på miljöer där djur inte längre kan leva. På varje plats installerar Brandt ett fotografiskt djurporträtt i naturlig storlek mitt i ett landskap som nu präglas av explosionsartad stadsutveckling, fabriker, ödelagda betesmarker och stenbrott. Människorna i bilderna lever sina liv som vanligt utan att ta notis om fotograferna av dess djur som nu bara har en spöklik närvaro i landskapet.

2010 var Brandt med och startade den ideella organisationen Big Life Foundation, som hjälper till att skydda över 800 000 hektar av Östafrikas ekosystem. Stiftelsen har anställt över 350 lokala parkvakter vilket lett till att tjuvjakten har minskat radikalt i området.

Allt fler börjar inse de ekonomiska fördelarna med att skydda miljön. Big Lifes etiska grundsyn verkar fungera: om naturvården gynnar lokalbefolkningen då kommer lokalbefolkningen att gynna naturvården. Och det är här hoppet finns för Afrikas natur, enligt Nick Brandt.

Det är makalösa panoramabilder som skakar om en rejält. Det är en kombination av skönhet, förfall och förmaning och man blir både förfärad, fascinerad och äcklad av bilderna. Människan är i lika hög grad som djuren offer och detta visar Brandt tydligt. Det är nog en av de viktigaste utställningarna som gjort på senare tid. Brandt visar tydligt vad som håller på att hända med vår värld och vad vi lämnar efter oss till våra barn.

Utställningen visas tom 11 september.

QUARRY WITH LION, Inherit the Dust, Nick Brandt QUARRY WITH LION

Bilder - Nick Brandt, text - Pressmaterial

2016-06-07 Drottningholmsteatern 250 år

Drottningholmsteatern firar 250 år och slår på stort med två operapremiärer med internationella toppnamn och ett späckat program under hela säsongen. Firandet börjar på allvar med jubileumsinvigning den 6 juni.

Drottningholmsteatern är en av Sveriges stora kulturskatter och står på Unescos världsarvslista. Ingen annanstans i världen finns en barockteater med ett intakt teatermaskineri som fortfarande används. När teatern var ny bodde det 150 aktörer och scenarbetare både under och ovanför scengolvet. En del av logerna är intakta från den tiden och även de gamla kakelugnarna står kvar i några av rummen bakom scenen. Att gå på visning runt teatern är både spännande och intressant!

Jubileumssäsongen både inleds och avslutas med nyskriven musik. Först ut är den nyskrivna operan Rokokomaskineriet med premiär den 7 juni – en jubileumsgåva från Drottningholmsteaterns vänner. Rokokomaskineriet är en fantastisk föreställning om teaterns historia, som spelas den 9, 11, 12, 14, 16, 18 och 19 juni. Musiken är av Jan Sandström och i rollerna ser vi bla Loa Falkman, Elisabeth Meyer, Kerstin Avemo, Matilda Paulsson, Martin Vanberg, Johan Schinkler, Flavio Papini, Pontus Sundset, Henrietta Wallberg och Methinee Wongtrakoon.

Under semestertider den 12-23 juli tar Drottningholmsteaterns Jubileumsspektakel plats på scenen, ett divertissement fyllt av scenväxlingar, musik och historik. Teaterns unika maskineri rör sig med hjälp av handkraften från ett tiotal scentekniker och salongen fylls av sång och musik.

Men det handlar inte bara om teater inomhus, den28 augusti blir det Bergmanfeber och festen fortsätter utomhus. I ett samarbete med Dramaten/Bergmanfestivalen görs en lekfull hyllning till mästaren med teater, musik och samtal. När skymningen faller blir det utomhusbio med Bergmans Trollflöjten, fri entré och öppen bar.

Peter von Poehl avslutar säsongen den 10 september med en exklusiv konsert tillsammans med Drottningholmsteaterns orkester, där en mångfasetterad indievärld möter barockens mjuka tonspråk.

Under hela säsongen sjuder teaterhuset av liv när dagliga visningar på olika språk samsas med temavisningar i ämnen som spänner från spöken till passion, för stora såväl som små. Dessutom blir det två jubileumskonserter, ett födelsedagskalas, operaintroduktioner och mycket mer. I sommar är det alltså väl värt att besöka Drottningholm!

Drottningholmsteatern 250 år Drottningholmsteatern 250 år Drottningholmsteatern 250 år Drottningholmsteatern 250 år Drottningholmsteatern 250 år Drottningholmsteatern 250 år

Bilder och text - Marlene Rindå

2016-05-07 Hedwig, Ola Salo

Igår hade Musikalen Hedwig and the Angry Inch premiär på Göta Lejon i Stockholm. Musikalen är skriven av John Cameron Mitchell och Stephen Trask och tog Broadway med storm under 2014-15. Föreställnigen översköljdes med priser, spelades över 500 föreställningar och vann 4 Tonys, inklusive en för Best Musical Revival. Nu är det Ola Salos tur att ta sig an Hedwig.

Hedwig föddes i Östberlin som Hansel, förälskar sig i Luther (en amerikansk soldat stationerad i Berlin) och genomgår en könskorrigering så att de kan gifta sig och fly till väst. Men operationen misslyckas och Hedwigs fysiska kön hamnar m itt mellan en mans och en kvinnas. Hon beskriver det som ett ”hopsytt tryne av hud med ett ärr tvärsöver, en Angry Inch”.

Väl i USA dumpar Luther henne och hon möter istället sitt livs kärlek, Tommy Gnosis, de skapar musik tillsammans. När Tommy inser att Hedwig inte är en biologisk kvinna flyr han och tack vare musiken de skrev tillsammans, blir han en stor rockstjärna. Hedwig skaffar sig ett eget rockband, ”The Angry Inch”, och varhelst Tommy framträder, åker de efter och ser till att få spela på någon restaurang eller bar så nära Tommys konsert som möjligt. Hon är både besatt och bitter.

Mellan låtarna, som härstammar ur 70-talets androgyna glamrock med influenser från David Bowie, John Lennon, Lou Reed, Iggy Pop, berättar Hedwig sin sorgliga och rörande historia: om kärlek, svek och rätten att få vara den man är och vill vara.

I den svenska versionen har man gett Hedwig och bandet Angry Inch chansen till en spelning på tomma Göta Lejon eftersom ”Beck – the musical” blev nedlagd innan premiären var över. En kul idé som skapar många skratt.

Hedwigs liv har mycket drama och låtarna som spelas är omväxlande aggressiva och kärleksfulla. Överhuvudtaget känns hela föreställningen frustrerad och förvirrad, som det förmodligen är för en person som befinner sig i fel kropp och fel kön. Kläderna är fantastiska och scenen ganska enkel. Det är Ola Salo som driver allt framåt och till sin hjälp har han Lisa Stadell som spelar Yitzak. Yitzak har egna sångardrömmar men behandlas illa på scen av självupptagna Hedwig. Det är Yitzak som ser till att allt fungerar för Hedwig och det mesta av scenkläderna byts för öppen ridå. Ola Salo och Lisa Stadell är suveräna och bär föreställningen med sina fantastiska röster.

Det är en påhittad historia, men den skulle till många delar kunna vara sann. Det handlar om musik, självkänsla, svek och tillhörighet. Att bli accepterad och respekterad för den man är. Att passa in. Bli älskad. Det som vi alla drömmer om och har rätt till, men som alldeles för många måste kämpa för. Det här är en föreställning för alla som tycker att vi alla har samma rätt till kärlek och särskilt för er som även gillar glamrock!

Föreställningen visas under maj och är 115 minuter, utan paus.

Hedwig, Ola Salo Hedwig, Ola Salo

Bilder - Mattias Edwall, text - Marlene Rindå

2016-04-26 Gröna Lunds matupplevelser 2016

Våren är här och Gröna Lund har öppnat upp för säsongen. Årets nyheter är framförallt ätbara! Gröna Lund storsatsar på nya matupplevelser, då man anlitat en av Sveriges främsta kockar, Jonas Dahlbom, som kreativ kulinarisk ledare.

Till säsongen 2016 genomförs den största matsatsningen i parkens historia.Jonas Dahlbom har varit med och tagit fram inriktning, menyer och tema på årets två restaurangnyheter. Den ena är à la carte-restaurangen ”Fiesta Taqueria & Bar” där menyn bjuder på smaker och influenser från Sydamerika, Mexiko och Kalifornien. Det är hett, smakrikt och väldigt gott!

Den andra är ”Hekto BBQ” som är en New York-inspirerad barbeque food truck, utan hjul, belägen på Gröna Lunds ponton. Här kan man frossa i korvar och revbensspjäll med goda såser och andra tillbehör. Allt serveras i en liten papplåda och betalas per hekto!

Uteserveringen utanför Tyrol har glasats in och blivit en ”Biergarten”, där det serveras genuina tyska maträtter av ”riktiga” Tyrolare i lederhosen och allt. Här finns surkål, korv, öl och andra tyska läckerheter.

Och för alla sötsugna öppnas en milkshakebar, där man kan välja och vraka mellan alla möjliga mjölkdrycker och smaker. Här finns även veganska, riktigt goda, alternativ! Svalkade och gott en riktigt varm sommardag.

Sommarens konsertprogram är som vanligt stjärnspäckat med artister som bla Sven-Bertil Taube, Lionel Richie, Silvana Imam och Hollywood Vampires med Alice Cooper, Johnny Depp och Joe Perry. Timbuktu och Damn! inleder Gröna Lunds konsertsommar den 5 maj och Madness avslutar den 30 september.

Årets konsertsommar på Gröna Lund kommer att gå till historien som den konserttätaste någonsin, med hela 65 konserter på Stora och Lilla Scen. Och artistspannet är brett, då målet är att det ska finnas något för alla smaker. Även programmet på Dansbanan är fullspäckat och i år bjuds det på 88 danskvällar med dansband, tango och salsa.

Vårt tips är att köpa säsongskort. För bara 240 kr får man inträde till parken och kan se varenda konsert och dansa på varenda danskväll! Det blir mindre än 4 kr per konsert och mindre än 2 kr om man även dansar på alla danskvällar. Billigare än så blir det inte!

Gröna Lunds matupplevelser 2016 Gröna Lunds matupplevelser 2016 Gröna Lunds matupplevelser 2016 Gröna Lunds matupplevelser 2016

Bilder och text - Marlene Rindå

2016-04-13 Carmencita Rockefeller intar Stockholm Foto: Markus Gårder

Musikalen ”Carmencita Rockefeller – Prinsessa av Japan” har gjort succé i södra och västra Sverige under 2013 och 2014. Nu har hon intagit Stockholm!

Handlingen är baserad på en sann historia om en hårfrisörska från Malmö, som under 1970-talet lyckades övertyga den skånska noblessen att hon bland annat var medlem av finansfamiljen Rockefeller, amerikansk toppdiplomat, geniförklarad cancerforskare, CIA-agent och barnbarn till den japanske kejsaren Hirohito.

Carmencita iscensatte maskeraden med hjälp av sin man, som utgav sig för att vara hennes bror Bing Rockefeller, fyrstjärnig general och chef för CIA i Europa. I själva verket var han kock på en lunchrestaurang. När bluffen uppdagades efter sju år blev paret åtalade men fick bara villkorliga domar eftersom det ansågs att de inte varit ute efter ekonomisk vinning. Det de sökte var spänning och verklighetsflykt.

Föreställningen är underhållande och med ett högt tempot. Man känner inte igen några sångnummer, men det gör absolut ingenting. Både sång och dans framförs otroligt proffsigt av en väl sammansatt ensemble. Huvudrollen som Carmencita spelas av Anna-Maria Hallgarn, och rollen som hennes älskare Åke av Rolf Lydahl, vilket de även gjorde i Helsingborg för ett par år sedan. Att de känner sina rollkaraktärer väl syns absolut och att de dessutom gillar dem råder det ingen tvekan om.

Det är välspelat, roligt och väldigt underhållande, men även mycket tänkvärt och lite obehagligt. Skulle det gå att genomföra en bluff av den här kalibern även i dag? Hur lättlurade är vi egentligen? Hur mycket av det folk runt oss säger och berättar är egentligen sant? Känner vi egentligen våra vänner? Med dagens digitala möjligheter borde detta vara en omöjlighet idag, men är det verkligen det? Det där med att ställa motfrågor och ta det mesta med en nypa salt är nog inte så dumt.

Vi kan absolut rekommendera den här föreställningen! Den passar alla åldrar och kanske borde rekommenderas lite extra till en ung publik som exempel på hur lättlurade vi kan vara och att man inte ska tro på allt som sägs. Föreställningarna är ganska få, så skynda er att boka!

Carmencita Rockefeller spelas den 12, 13, 19, 20, 26 och 27 april på Scalateatern i Stockholm.

Föreställningens längd är 2 h 25 min inklusive paus.

Carmencita Rockefeller intar Stockholm Foto: Markus Gårder Carmencita Rockefeller intar Stockholm Foto: Jesper Anhede

text - Marlene Rindå

2016-04-01 Grease, the musikal på Silja Serenade och Silja Symphony

I vår presenterar Silja Line en helt ny uppsättning av den klassiska musikalen Grease. Kärlekshistoria mellan de två High School-studenterna Sandy och Danny som utspelar sig i USA på 1950-talet som nästan alla känner till och kan sjunga med i. 1 april har den premiär på fartygen Silja Serenade och Silja Symphony som går mellan Stockholm och Helsingfors.

Musikalen Grease är baserad på filmen med samma namn som kom ut 1978 med John Travolta och Olivia Newton-John i huvudrollerna. Den bjuder på amerikansk rock ‘n roll från 50-talet och handlar om ett kärleksdrama på Rydell High School mellan två studenter; Sandy som är ny i staden och skolans tuffaste kille Danny.

Förra våren var spelades Saturday Night Fever och Fame. De var oerhört populära både bland publik och artister med över 5000 sökande till castingen. Vårens musikal skrivs och produceras på Belinda King Creative Productions i England av personer som har lång erfarenhet av att ha jobbat med Londons West End musikaler som Lejon kungen och We Will Rock You. Uppsättningen består av 15 musikalartister samt musiker till musikalens liveband. Eftersom det är en engelsk produktion så är musikalen helt på engelska.

Artisterna är på proffsiga och även om historien är lite kortare än ursprungsmusikalen så finns allt med. Tempot är högt, låtarna klaras av i ett rasande tempo och danserna avlöser varandra. Det känns som att sitta i vilken teatersalong som helst, enda skillnaden är att man kan äta lite tapas och dricka bubbel under showen. Ska man ändå åka på kryssning under april och maj, så ska man absolut boka in detta! Det finns även särskilda musikalkryssningar från 125 kr! Det blir garanterat en av höjdpunkterna på resan!

Grease visas mellan den 1 april och den 31 maj ombord på Silja Serenade och Silja Symphony, sex dagar i veckan. Musikalen pågår i 90 minuter och det finns möjlighet att förboka biljetter.

Grease, the musikal på Silja Serenade och Silja Symphony Tapas Grease, the musikal på Silja Serenade och Silja Symphony Grease, the musikal på Silja Serenade och Silja Symphony Grease, the musikal på Silja Serenade och Silja Symphony

Bilder och text - Marlene Rindå

2016-03-22 Ikoner – en utställning om att få finnas, Fotografiska

Just nu pågår en unik utställning på Fotografiska. I samband med World Down Syndrom Day öppnades utställningen om utanförskap, om samhällets mest utsatta personer – de med handikapp.

Gemensamt för dem, precis som för alla andra, är att bland det värsta vi kan drabbas av är isolering. Att inte få finnas med i gemenskapen, att bli lämnad utanför, är fatalt för flockvarelsen människan. Sedan urminnes tider är där en grupp som ständigt negligerats, exkluderats och osynliggjorts; de som är födda med Downs syndrom.

Genom Glada Hudik-teaterns arbete har även denna grupp fått ta plats på scenen, och det med stor internationell framgång. Med Ikoner – en utställning om att få finnas äntrar de nu även den fotografiska scenen.

Fotografiska är en inkluderande plats. "Photography is the technology to capture life. We provide and support life worth capturing." Ett uttalande med många bottnar och som blir extra tydligt i den här nya utställningen om ikoner, framtagna av scenograferna och kostymörerna Helena Andersson och Linda Sandberg, fotograferade av Emma Svensson. Ikoner som kulturer skapar för att vi alla ska ha något att förhålla sig till och drömma om. Det allmänmänskliga varandets ständiga kamp mellan hopp och förtvivlan, dröm och verklighet, begränsningar och möjligheter.

Förutom fotografierna visas även en film om föräldraskap av Emmynominerade Pieter ten Hoopen och Mattias Skoglund, samt ett "bakom-reportage" om hur projektet vuxit fram och från när modellerna fotograferas.

Ikoner - en utställning om att få finnas är ett samarbete mellan Fotografiska for Life, Glada Hudik-teatern och Aftonbladet. Öppningen sker på World Down Syndrom Day 21 mars (valet av datum anspelar på att människor med Downs syndrom har tre exemplar av kromosom nr 21 istället för det normala två).

På Fotografiska 21 mars – 5 juni

Bild - Emma Svensson, text - Pressmaterial

2016-02-20 Green Day's American Idiot Musikal Circus

Idag har en ganska annorlunda musikupplevelse premiär på Cirkus i Stockholm. En punkmusikal baserad på en skiva.

American Idiot är baserad på punkrockbandet Green Days klassiska skiva med samma namn och har gjort succé på Broadway i New York där den vunnit två Tony Awards och en Grammy för Bästa musikalalbum. De är med andra ord ingen vanlig musikal utan mer som en pampig rockkonsert med sångare, dansare och ett liveband som gestaltar Green Days klassiska hits på scen.

Det är en explosiv historia om vrede, kärlek och vänskap i en värld som för evigt förändrades efter den 11 september 2001. Vi möter de tre vännerna Johnny, Will och Tunny som driver omkring och försöker komma underfund med vad de ska göra av sina meningslösa liv. Huvudrollen som Johnny görs av Viktor Norén från banden Sugarplum Fairy och Viktor & the Blood. De andra huvudrollerna spelas av Petter Snive, Alexander Lycke, Zandro Santiago, Frida Modén Treichl och Nina Knutsson och bandet består av musiker från några av landets mest inflytelserika punk- och rockband.

Scenen är otroligt läcker med mycket ljus som pumpar fram i takt med musiken. Det är verkligen sex, droger och rock´n´roll fast kanske mer punk än rock. Handlingen är lika snabb som musiken och känslorna som förmedlas är aggressiva och uppgivna men ändå kärleksfulla. Scenen är fylld med 29 talanger! Röster som verkligen bär upp musiken och musiker som sätter vartenda ackord! De flesta av oss känner förmodligen inte till särskilt många av namnen idag, men vänta bara!

Det här är showen för Green Days-älskare! Ett måste faktiskt! Men även för den som inte vet särskilt mycket om bandet eller musiken, man känner igen ganska många låtar ändå vartefter de spelas. Handlingen var lite svår för den yngre publiken att hänga med i, men efter paus rätades en del frågetecken ut. Dialogen är på svenska, men alla sångtexter sjungs på engelska. Detta gör det lite lättare att hänga med även för den som inte är så bra på engelska. Men det är ett oerhört snabbt tempo, så det gäller att hänga med!

American Idiot spelas tom 9 april på Cirkus i Stockholm.

Längd: ca 2 tim och 15 min inkl paus

Green Day's American Idiot Musikal Circus Green Day's American Idiot Musikal Circus Green Day's American Idiot Musikal Circus

Bilder - Micke Sandström, text - Marlene Rindå

2016-02-04 Lena Philipsson - Jag är ingen älskling, Cirkus Scandia:Scenen

I 30 år har Lena Philipsson stått på scen och nu är det återigen dags för en ny show. Den här gången är musiken i fokus och strålkastarljuset riktas mot henne själv vid pianot. Det blir en genuin och kärleksfull kväll fylld av sprudlande glädje, humor, kärlek och förtroliga samtal.

Showen spelas på Cirkus nya scen, Skandiascenen, som ligger lite snett bakom den vanliga ingången till huset. En alldeles lagom stor salong för en intim konsert eller show.

Scenen är enkel och snygg. Färgen i dekoren skiftar och vid ett tillfälle visas ett bildspel på Lenas barn som är otroligt vackert och berörande. "Jag är ingen älskling” är en varm och kärleksfull show som blandar nya låtar med klassiska hits och känslosamma partier med pampiga crescendon. Till sin hjälp på scen har Lena Philipsson ett sexmannaband.

Det är glammigt, genomarbetat och snyggt. Mellansnacket är hjärtligt, kärleksfullt, rolig och allvarligt. Det är en helt ny sida av Lena som nu visas, med henne själv och pianot i centrum. Humorn går som en röd tråd genom hela showen, hon är faktiskt väldigt rolig! Teach me tiger i version 2.0 är en riktig höjdare!

Lena Philipsson är dessutom aktuell med singeln och albumet som har samma namn som showen – "Jag är ingen älskling”. Singeln som premiärspelades på Allsång på Skansen i somras fick lysande recensioner och gick direkt in på iTunes förstaplats. Det är första gången sen 1997 som Lena skrivit all text och musik vilket gör albumsläppet extra speciellt.

Självklart får vi höra en del av de gamla hitsen; "Kärleken är evig", "Månsken i augusti”, ”Det gör ont” mfl, men nu med bakgrundhistorien som hör till. Förr har det varit både band och dansare, här visar hon att hon klarar att stå för underhållningen själv. Och hon gör det väldigt bra!

Det här är showen för dig som redan är ett Lena Ph-fan! Men även för dig som inte visste att du var det. Showen är personlig, allvarlig och rolig med bra musik och ett högt tempo. En riktig feel-goodshow!

Lena Philipsson - Jag är ingen älskling, Cirkus Scandia:Scenen

"Jag är ingen älskling" spelas på Cirkus tom 19 mars.

Bilder och text - Marlene Rindå

2016-01-29 Jerry Williams – Man måste få lira, Scalateatern

Två år efter supersuccén med "The Farewell Show", som sågs av 250 000 personer, kunde inte Sveriges rock-kung hålla sig längre. – Familjen, hunden, kompisarna, gymmet och ishockeyn är okey. Men… fan... man måste få lira!

Jerry Williams är alltså tillbaka på scenen igen, nu på Scalateatern i Stockholm med "Jerry Williams – Man måste få lira". Tillsammans med sitt 8-mannaband kör han en avskalad, personlig föreställning laddad med favoritlåtar. Vi får höra "I can jive", "Cotton Jenny" och många andra godbitar, allt i en perfekt blandning som avslutas med Monica Thörnells "Det stora vemodet". Det är glittriga skjortor, bensprattel och en fantastisk stämning både på scen och i publiken.

Showen är personlig med små roliga anekdoter som mellansnack. Spelglädjen är tydlig, mycket energi och härlig publikontakt. Jerka flyger in på scenen till första ackordet och sedan är det fullt ös i två timmar!

Det enda negativa man kan säga om showen är att bandet inte presenteras något särskilt och därför kommer lite i skymundan. Det är synd eftersom alla musiker och även körtjejerna är riktigt, riktigt bra och fulländar showen. Tillsammans med Jerry Williams lyfter de taket på Scalateatern!

Jerry Wiilliams är alltså rockkungen som tog farväl men inte kan sluta lira och det är det många som är glada för. "Man måste få lira" spelas på Scalateatern i Stockholm till och med 20 april. Passa på! Det kan vara sista gången…

Bild - Gunnar Bengtsson, text - Marlene Rindå

2015-12-14

I samarbete med Best of Brands lanserar Östermalmshotellet Clarion Collection Hotel Tapto världens två första hotellrum med egna välfyllda walk-in-closets. Rummens gäster kan i lugn och ro prova det senaste modet och vid utcheckning betala för de varor de köpt.

Clarion Collection Hotel Tapto har i samarbete med Best of Brands byggt om en svit och ett superiorrum på hotellet där gästerna som bor i rummen får egna exklusiva walk-in-closets. Konceptet bygger på att Best of Brands omsorgsfullt har valt ut kläder till kommande hotellgäster och erbjuder dem att i lugn och ro prova och sedan köpa det som faller dem i smaken. De övriga 138 rummen ser ut precis som vanligt!

Redan när gästen kommer in i sitt rum märker man att man kommit in i en helt annan värld, som för tankarna till de exklusiva modehusens privata showrooms. Som gäst provar man kläderna hur länge man vill, vilken tid på dygnet man vill, i alla tänkbara kombinationer och allt samlat på ett enda ställe - sitt hotellrum! Där kan man välja mellan olika outfits beroende på aktivitet, en promenad på stan, ett restaurangbesök eller en kväll ute. I garderoben finns moderna kläder från de största klädmärkena.

Nu behöver man alltså inte få panik om man glömt något när man packat, allt man behöver finns i garderoben på rummet!

walk-in-closets Clarion Collection Hotel Tapto och Best of Brands

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

2015-12-04 A Christmas Carol Charles Dickens Teater Maximteatern

Har ni svårt att få till det där med julkänslan i år? Då är vårt tips att ni bokar biljetter för hela familjen till A Christmas Carol på Maximteatern. Ni vet den där spökhistorien av Dickens om Mr Scrooge som är en snål och elak man men ser sitt liv i backspegeln och får en chans att ändra sig. En rejäl moralkaka alltså och dessutom på engelska!

Sagan om den snåle Ebenezer Scrooge har både humor och allvar och passar hela familjen. Föreställningen innehåller flera välkända sånger som “We Wish You A Merry Christmas”, “God Rest You Merry Gentlemen” och “Ding Dong Merrily on High”. Hela publiken sjunger med och julkänslan infinner sig direkt!

Handlingen utspelar sig i ett snöklätt London julen 1843, samma år som Charles Dickens skrev berättelsen. Ebenezer Scrooge är girigheten personifierad. Han bryr sig föga om andra människor, såvida de inte kan inbringa pengar förstås. En natt blir han uppsökt av tre andar som påminner honom om allt han inte gjort för sina medmänniskor och att ingen kommer att sakna honom när han är borta.

Att ha föreställningen på Maximteatern är verkligen perfekt! Teatern är liten och mysig och man får verkligen den där känslan av att vara mitt i äventyret.

Föreställningen spelas 4 – 27/12

A Christmas Carol Charles Dickens Teater Maximteatern A Christmas Carol Charles Dickens Teater Maximteatern A Christmas Carol Charles Dickens Teater Maximteatern A Christmas Carol Charles Dickens Teater Maximteatern A Christmas Carol Charles Dickens Teater Maximteatern

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

2015-11-27 Lydmar Hotell

Sedan vecka 45 har Lydmar Hotells lobby renoverats och fått en rejäl ansiktslyftning. Angeliqa J Hejdenberg från Interior Nation har skapat en färgrik och inbjudande miljö där alla får plats och är välkomna.

Vd Maria Maruska hade en vision om att skapa en lekfull, inbjudande, otvungen och färgsprakande atmosfär. Det lyckades verkligen! Lobbyn är nu precis lika inbjudande som de vardagsrum som varje våningsplan redan har och som bjuder på avkoppling, lugn och ro. Orden Chunky, Färgglatt, Rockigt, Lekfullt, Etno, Sammet och Vintage har varit inspirationen och nu förverkligats av Angeliqa J. Hejdenberg.

Angeliqa har flera års yrkeserfarenhet inom inredning för hotell och restaurang med storytelling som arbetsmetod och har lett inredningsprojekt för bland annat Mr French, Strandvägen 1, & Michelle Van Der Milles. Inspirationen till inredningskonceptet är en mix av Marias Maruskas sju ord. Hotellets ursprungliga idé som tar avstånd från den typiska "offentliga miljön" och istället associerar till hemmet bevaras genom lösa möbler av olika karaktär samt ytor med varierande sitthöjd, material och stil.

Lydmar Hotell har sedan nyöppningen år 2008 kännetecknats som sobert, lyxigt och med avslappnad hemmakänsla. Hotellet erbjuder 46 unikt inredda rum, en restaurang & bar samt en terrass och populär musikscen med Stockholms bästa utsikt. Runt om i hotellet hänger konst öppet för allas beskådan. Känslan blir en blandning av hem, hotell och konstutställning. Mycket inbjudande och mycket läckert!

Lydmar Hotell Lobby Incheckning Lobby Lydmar Hotell Matsalen Matsal Lydmar Hotell Allmänautrymmen våning 1 Våning 1 Lydmar Hotell Allmänautrymmen våning 2 Våning 2 Lydmar Hotell Allmänautrymmen våning 3 Våning 3 Lydmar Hotell Allmänautrymmen våning 4 Våning 4

Bilder och text - Marlene Rindå

2015-11-26

En forskare med kompetens kring HBTQI- (homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner samt intersexuella.) perspektiv anställs i ett banbrytande forskningssamarbete mellan Livrustkammaren, Historiska museet och The Unstraight Museum med stöd av Kulturrådet. Nu kommer tidigare osynlig HBTQI-historia att lyftas fram med olika berättelser, bland annat i Livrustkammarens och Historiska museets basutställningar. Alla mäniskors lika värde är en viktig utgångspunkt.

Museerna vill samverka i det här projektet för att uppnå ett bestående resultat. Man vill förändra inifrån och kommer att låta en forskare med särskild HBTQI-kompetens studera samlingarna för lyfta fram nya berättelser än dem som tidigare varit kända.

The Unstraight Museum, som initierat projektet, har en vision om att HBTQI-historia framöver ska finnas representerad både i museernas basutställningar och i grundskolans historieböcker.

De tre museerna anser att HBTQI-historia skall vara representerad i basutställningar som berättar vår historia till kommande generationer. Forskningen pågår under 2016, så vi borde kunna se ett resultat under 2017.

HBTQI Livrustkammaren Historiska museet och The Unstraight Museum

Bild - pressametrial, text - Marlene Rindå

2015-11-21 Motown featuring Afro-Dite Berns

Höstens musikaliska historieäventyr står Blossom Tainton, Gladys del Pilar och Jessica Folcker för. Robert Dröse och Anna Norberg har än en gång lyckats pussla ihop en scenshow som gör gott i hela kroppen.

Scenen på Berns är enkel, det är artisterna, kostymerna och framför allt den fantastiska ljussättningen som fulländar upplevelsen. Aretha Franklin, Etta James, Ray Charles, Stevie Wonder och många andra står på scenen och ger oss en musikalisk resa genom gospel, blues, tidig rock och R´n´B. På något underligt vis har även Latin Kings lyckats nästla sig in bland klassikerna genom att få ett helt nytt sound.

Blossom Tainton, Gladys del Pilar och Jessica Folcker imponerar med sina otroliga röster som passar perfekt för just den här musiken. Även ensemblen bestående av Anders Bertilsson, Caroline Kuhmunen, Bill Sundberg, Olle Hammar, Anja Björk, Maria Franzen och Simon Lingmerth gör ett bestående intryck. Särskilt Anja Björk kommer vi med all säkerhet att se mer av framöver. Vilken röst! För att inte tala om Anders Bertilsson som syns i tre olika shower samtidigt just nu! Mer utstrålning är svårt att hitta.

Det här är en show för dig som älskar musik och särskilt 60-70-talssoundet som är grunden för musiken vi hör idag. Motown Records hade 180 stora hits och hundratals miljoner sålda skivor. 28 stycken listettor på 10 år! Motown bidrog till att förändra hela musikvärlden, luckra upp rasbarriärer och bygga broar mellan människor.

Det här är ren musikglädje! Drygt 90 minuter total Motown-njutning i ett väldigt snyggt ljus!

Showen visas bara vid fyra tillfällen innan jul 28/11, 5/12, 12/12 och 19/12.

Motown featuring Afro-Dite Berns Motown featuring Afro-Dite Berns Motown featuring Afro-Dite Berns Motown featuring Afro-Dite Berns

Bilder och text - Marlene Rindå

2015-10-16 Wild Thing About Love Metropol Palais

En burlesk, hjärtlig, rolig och kärleksfull kväll med ett proffsigt gäng på en mysig nattklubb – hur låter det? Allt detta och lite till får man just nu på Metropol Palais i Stockholm. Tony Irving, Anna Norberg, Aris Denis Sanches (Gladiatorn Phoenix), Kenny Salomons och ett gäng suveräna dansare och sångare finns på plats för att ge publiken höstens kanske galnaste och mysigaste kväll.

Wild Thing – About Love är en fullfjädrad Cabaretshow i internationell klass där temat ”LOVE” stöts och blöts i extravaganta nummer. Det blir tvära kast mellan sång, dans och avväpnande humor. Allt presenterat av allas vår Tony Irving som den utmanande konferencieren Mr Red. Tony visar upp en rad hittills okända sidor från sin artistiska palett, även den nakna sidan…

Föreställ er en cabaret i Berlins dekadenta 30-tal blandat med modern kaxig Moulin Rougeshow med allt från skönsjungande divor till burlesk och fantasieggande allsång. Under kvällen får man verkligen se allt! Vackra och fantasifulla kläder, fantastiska artister och häftig dans. Allt är inlindat i massor med kärlek.

Robert Dröse och Anna Norberg har letat fram fantastiska sångare som vi är helt säkra på att vi kommer få se mer av framöver. Daniel Mauricio, Emma Rickfjord och Mattias Olofsson är något alldeles extra! När Daniel Mauricio sjunger Smile ur den gamla Chaplinfilmen går det rysningar längst ryggraden.

Under kvällen smeks och retas våra sinnen av Tony Irving, Anna Norberg, Aris Denis Sánchez, Kenny Solomons, Daniel Mauricio, Emma Rickfjord, Sara Scott, Mattias Olofsson och Amanda Lindgren. Mungiporna får motion och känslan i magen är mycket behaglig när man går hem för kvällen. Det här är en riktig må-bra-upplevelse som man kan leva länge på. Perfekt för kompisgänget eller kärleksparet. En riktig myskväll helt enkelt!

Föreställningen pågår till och med 19 december.

Wild Thing About Love Metropol Palais Wild Thing About Love Metropol Palais Wild Thing About Love Metropol Palais Wild Thing About Love Metropol Palais

Bilder - Ivan Da Silva, text - Marlene Rindå

2015-10-07 En föreställning om kärlek Morgan Alling

”Antingen blir du cirkusartist eller skådespelare”, sa Morgan Allings fröken till honom när han var liten. Han blev bägge delarna. Han tog revansch på samhället, älskade sitt jobb och träffade sitt livs kärlek. Men han mådde inte bra. Han kunde inte ta emot kärleken som erbjöds honom. Hur går man vidare när man bytt skola 9 gånger på 11 år? Hur läker man sin barndom? Hur blir man värd att älskas?

Morgan Allings show En föreställning om kärlek kanske inte ger alla svar, men den ger Morgans svar och han visar att man inte kan ta ansvar för vad de vuxna gör mot en som barn. Han visar också att oavsett hur bakgrunden ser ut, så skapar man framtiden själv. Att en elak tant i en grön liten bil kan bli den bästa moroten att ta tag i sitt liv. Att bevisa för världen att man trots motgångar faktiskt kan vinna!

En föreställning om kärlek är en kärlekshyllning till livet, till en älskad fosterfamilj, till Morgans hustru och barn och faktiskt till oss alla som väljer att lyssna på hans berättelse. Nu har ni återigen chansen att göra detta, men bara en handfull tillfällen med start ikväll. Det är en självutlämnande föreställning med komedi och allvar, skratt och gråt och ibland fastnar skratten i halsen och förvandlas till gråt.

Visst får vi även se en del av den Morgan vi är vana att se, det är en hel del akrobatik och faktiskt även lite naket…

Även om ämnet är tungt så går man därifrån med en mjuk och behaglig känsla i bröstet. Morgan Alling kanske hade svårt att ta emot kärlek, men numera kan han definitivt ge kärlek och det gör han i mängder!

Spelas på Maximteatern: 7,13,14 okt samt den 10 & 11 nov

En föreställning om kärlek Morgan Alling En föreställning om kärlek Morgan Alling

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

2015-10-05 Martin Schoellers Fotografiska

En av vår tids viktigaste porträttfotografer kommer för första gången till Sverige och Fotografiska. Mellan den 2 oktober 2015 och 7 februari 2016 visas fyra serier av Martin Schoellers ikoniska porträttfotografi. Bland annat visas hans sedan 20 år pågående projekt Close Up, där avskalade porträtt av världsberömda profiler som Zlatan, Barack Obama, Taylor Swift och Meryl Streep blandas med porträtt av människor från gatan.

New York-baserade fotografen Martin Schoellers arbete utmärker sig framför allt genom hans visuellt starka och avskalade porträtt. Genom sin uppmärksammade serie Close Up ger han en naken och detaljerad bild av såväl kända som okända ansikten. I varje bild har han konsekvent använt samma avstånd, ljussättning och manér för att skapa ett porträtt fritt från sammanhang. I Schoellers knivskarpa porträtt är det ingen skillnad på de med makt och inflytande, som de utan.

Utställningen visar fyra olika serier av Schoellers fotografi; Portraits, Close Up, Female Bodybuilders och Identical. I Identical ger han sig på detaljerade porträtt av tvillingar och trillingar medan han i serien Female Bodybuilders fotograferat bodybuilders på toppen av sin karriär. Schoeller tar sina bilder med vanlig analog kamera och avstår helt från retusch och avbildar alla personer som de är.

Martin Schoeller är född i München 1968 men bor och verkar i New York sedan början av 1990-talet. Mellan 1993 och 1996 var han assistent till Annie Leibovitz. Martin Schoeller arbetar såväl med egna konstprojekt som kommersiella uppdrag.

Utställningen är vacker, spännande och utmanande på samma gång. De fyra serierna är helt olika varandra och väldigt speciella. Man kan gå länge och titta på bilderna, gå ett varv till och hitta nya detaljer i varje bild. Utställningen är väl värd ett besök, avsätt gott om tid för detta, ni kommer inte att ångra er.

Martin Schoellers Fotografiska Martin Schoellers Fotografiska Martin Schoellers Fotografiska Martin Schoellers Fotografiska

Bilder och text - Marlene Rindå

2015-09-28 Alcazar Disco Defenders Hamburger Börs Show

Discogudarna Alcazar har intagit Hamburger Börs. De bjuder på en supershow med glitter, glamour och disoklassiker. Discohitsen avlöser varandra och publiken får även höra en och annan låt på ett helt annat sätt än man är van vid.

Lite enkelt kan man säga att det kommer utomjordingar till jorden för att missionera om disco. Det är fullt ös från första till sista takten! Lina Hedlund, Tess Merkel och Andreas Lundstedt har en utstrålning som är total och värmer hela lokalen. Mellansnacket är hjärtligt och personligt. Körtjejen Emelie Fjällström är helt fenomenal och vi kommer helt säkert att höra mer av henne inom en ganska snar framtid. Vilken stjärna! Dansarna och musikerna lyfter Alcazar till en nivå som närmar sig sjunde himlen.

Det är glitter, energi, glädje och fyrverkerier och man blir totalt omfamnad av allt som händer på scen. Publiken får lära sig ”discomoves” och dansar tillsammans. Det fullkomligt strålar om hela lokalen och njutningen syns verkligen hos både artister och publik. Det finns inte en enda negativ sak att säga om Alcazars kanonshow! Det är total energi och ren glädje! Edward af Sillén står för regin, som är fullkomligt brilliant!

Vi är rätt säkra på att detta bli årets julbordsshow. Det är verkligen en perfekt kväll för en kickoff eller julfest, då alla fylls av energi och glädje. När showen är över förvandlas Börsen till discopalats, där dansen och musiken fortsätter till långt in på natten. Vilket är tur eftersom det är svårt att slita sig.

Alcazar på Börsen är en total upplevelse med fantastisk show, mat och dryck. Från det ögonblick du kliver in genom dörrarna tills dess att du går hem framåt småtimmarna, möts du av glamour, fest, dans och passion. Och glitter, mycket glitter!

Den 24 sep hade Discodefenders nypremiär på Hamburger Börs i Stockholm där den spelas fram till 19 dec, 2015.

Alcazar Disco Defenders Hamburger Börs Show

Bilder: övre bild - pressmaterial, nedre bild - Mats Becker, text - Marlene Rindå

2015-09-24 Box Henrik Fexeus psykologi manipulation rackarspel mindtwisting Affisch

Att få sin hjärna manipulerad är i många fall skrämmande, men när Henrik Fexeus gör det så blir det bara otroligt intressant och spännande! Efter två utsålda Sverigeturnéer är mentala illusionisten, tankedomptören och internationellt prisbelönta underhållaren Henrik Fexeus tillbaka på scenen med den helt nyskrivna föreställningen BOX.

BOX är en föreställning med stort publikangagemang på ett positivt sätt. Ett 20-tal personer ur publiken får på olika sätt hjälpa till att föra föreställningen framåt och delta i de experiment som Fexeus utför på scenen. Till slut ifrågasätter man precis allt och inser att hjärnan är otroligt lättlurad.

Precis som i tidigare föreställningar, "SinnesCirkus" och "I Ditt Huvud", blandar Henrik Fexeus psykologi med teater och magi för att skapa illusionen av att kunna tränga rakt in i våra huvuden. Med föreställningen BOX vill han bli mer personlig och visa publiken en mer intim upplevelse än vad de kanske fått innan.

Detta är psykologi på hög nivå och det är mycket man inte förstår utan helt enkelt bara får acceptera. Morgan Alling har regisserat föreställningen och har tillsammans med Henrik Fexeus lyckats skapa en otroligt underhållande lektion i hur våra hjärnor fungerar. Detta är total ”mindtwisting” för alla åldrar och otroligt lärorikt och underhållande.

Henrik Fexeus är strålande! Tydlig förklarar han på ett sätt som alla förstår. Han berättar om sin uppväxt och hur han blev intresserad av hjärnans funktioner. Allt är väldigt intressant och lättsamt, men även berörande. Ett liv är definitivt inte spikrakt och enkelt.

En stor fråga som vi får svaret på är: Kan man verkligen glömma bort ett ord som man nyss skrivit på en lapp, på bara några minuter? Se föreställningen så får ni svaret.

Föreställningen är 2,5 timme, inklusive paus, men känns som en kvart! BOX har premiär 24 september på Maximteatern i Stockholm och spelas tom 7 november

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

2015-09-22 Det Påstrukna Förklädet Göta Lejon Affisch

Det är på Göta Lejon många av våra mest älskade musikalstjärnor just nu befinner sig. Här hittar man Björn Kjellman, Maria Lundqvist och Pernilla Wahlgren tillsammans med Ann-Louise Hanson, Hanna Lindblad, Rennie Mirro, Kim Sulocki, Ola Forssmed, Per Eggers, Andreas Nilsson och några till.

På Göta Lejon spelas musikalkomedin Förklädet som är fullkomligt lysande! Förklädet är en modern, nyskriven musikal och en kärleksförklaring till de klassiska musikalkomedierna från början av 1900-talet. Det är en show i showen kan man säga.

Björn Kjellman är den viktigaste personen på scen, som berättar om sin favoritmusikal, samtidigt som den spelas upp framför våra ögon. Ibland måste han förklara lite extra och då stannar allt upp för en stund. Kjellman är fullständigt brilliant! Tillsammans med en berusad Maria Lundqvist, en korkad Pernilla Wahlgren som kanske inte är så korkad ändå… och en kärlekskrank Kim Sulocki skapas en riktigt feel-good-upplevelse.

Förklädet är en föreställning för alla åldrar och perfekt som förstagångsupplevelse på en teaterscen. Ungdomarna i salongen både skrattar och fascineras precis lika mycket som de äldre. För oss är det ett mycket gott betyg!

Det är sång, musik och komedi i en perfekt blandning på en mycket vacker och anrik teaterscen. För regi och översättning står Edward af Sillén och Calle Norlén har översatt sångtexterna.

Förklädet spelas på Göta Lejon till och med 12 december, men vi hoppas och tror på en förlängning även till våren.

Det Påstrukna Förklädet Göta Lejon Björn Kjellman Det Påstrukna Förklädet Göta Lejon Pernilla Wahlgren och Andreas Nillson Det Påstrukna Förklädet Göta Lejon Maria Lundqvist och Kim Sulocki Det Påstrukna Förklädet Göta Lejon Ensamble på scen

Bilder - Mattias Edwall, text - Marlene Rindå

2015-09-19

Fotografiska har pågående utställningar hela året och generösa öppettider, vilket gör att man kan trilla in lite när man vill och ständigt fascinerad av fantastiska bilder. Nu har årets Höstsalong öppnat. Höstsalongen är en utställning öppen för alla att anmäla sig till. Unga och gamla. Amatörer och proffs. 2304 fotografer anmälde sig. Av dem valdes 24 stycken ut av en jury, samt 7 stycken som var handplockade.

Idag när alla fotograferar och vi översköljs av bilder på Facebook och Instagram blir det oerhört viktigt att det finns något som berör, en berättelse, ett innehåll. Det var just det som juryn för Höstsalongen letade efter. Syftet med Höstsalongen är att visa en bredd av olika uttryck, känslor och tekniker. Utställningen ger en bra bild av svenskt fotografi idag, från amatörbilder med mobilkamera till etablerade fotografer som använder kameran som verktyg.

Under 60- och 70-talet dominerade den svartvita dokumentära fotografin där mötet med människor var det väsentliga. Under 80- och 90-talet börjar fler fotografer att lämna verkligheten, det noggrant iscensatta ersatte ögonblicksbilder. Idag är fotografi en självklar del av samtidskonsten. Men vi ser också allt fler berättande verk som skildrar aktuella samhällsfrågor.

Fotograferna i årets Höstsalong är mellan 21 och 69 år som tillsammans visar upp 230 verk. Vi vill särskilt uppmärksamma tre av de som juryn handplockade till utställningen; Vanna Jung Ståhle, Cletus Nelson Nwadike och Viktor Fremling.

Vanna Jung Ståhle är den yngsta fotografen under Höstsalongen 2015. Hennes bilder porträtterar 19-åriga Amir, en ensam, papperslös flykting. Amir kom till hennes familj, utan språk, familj, födelsedatum eller hem. Han hade inte ens ett namn, utan kallade sig för Måsen. Vanna visar hela hans starka berättelse genom sina fantastiska och närgångna bilder, men utan att visa hans ansikte en enda gång.

Fotografiskas Höstsalong Vanna Jung Ståhle Vanna Jung Ståhle

Cletus Nelson Nwadike föddes i Nigeria och berättar att när soldater utplånat hela byar kom de tillbaka för att bränna alla bilder. Han växte alltså upp helt utan bilder från sin familjs och sitt lands bakgrund, utan bilder har man inga referenser bakåt. Cletus fick ofta höra att han var lik sin farfar, men hade ingen aning om hur farfar sett ut. När han kom till Sverige som flykting 1990 utbildade han sig till fotograf. Med en fot i sina två länder vill han visa människans kamp med sina bilder. Det är vackra bilder som väcker en hel del tankar och man vill veta mer om personerna på bilderna. Cletus bilder har även publicerats i National Geographic och han har skrivit flera böcker.

Fotografiskas Höstsalong Cletus Nelson Nwadike Cletus Nelson Nwadike

Viktor Fremling är porträttfotografen som lyfter på våra ytskikt med sin kamera. Han ser bakom masken på de utåt sett lyckliga människor och visar en mörkare känsla som gömmer sig bakom maskerna. Vi bär alla på en ryggsäck av minnen och upplevelser som vi sällan visar eller berättar om, men Victor lyckas fånga ögonblick med sin kamera där man verkligen ser ensamhet och ångest. Många av bilderna är mörka och tagna på natten. Landet och situationen vet vi inget om – vi ser bara de ensamma och nakna människorna.

Fotografiskas Höstsalong Viktor Fremling Viktor Fremling

Höstsalongen är ett perfekt utflyktsmål en regnig dag. Ta god tid på er, titta på alla fantastiska bilder och lev er in i dem.

Bilder och text - Marlene Rindå

2015-09-18 Jersey Boys Chinateatern Bruno Mitsogiannis, Peter Johansson, David Lindgren och Robert Rydberg

Jersey Boys berättar den sanna historien om hur fyra vanliga arbetargrabbar från New Jersey är på väg att hamna snett i livet men i stället börjar skriva sin egen musik, skapa sitt eget unika sound och sedan säljer mer än 175 miljoner plattor världen över. För att sedan upptäcka att vägen från toppen är betydligt mycket kortare än vad den var dit upp.

Det är också berättelsen om vänskap, svek, arbetsmoral och livet, kryddat med lite maffia och kärlek. Men det viktigaste är musiken! I huvudrollerna ser du Bruno Mitsogiannis som Frankie Valli, Peter Johansson som Tommy DeVito, David Lindgren som Bob Gaudio och Robert Rydberg som Nick Massi. Plus en stor, begåvad ensemble och orkester.

Jersey Boys har besegrat England, USA och Australien och vunnit 55 prestigefyllda priser världen över, inklusive en Tony Award för Bästa Musikal och en engelsk Olivier Award för Bästa Nya Musikal. Den har dessutom vunnit en Grammy och sålt miljontals biljetter världen över. Bandet hette The Four Seasons och musiken är en katalog av sällsynt medryckande superhits från 60-talet och framåt som exempelvis Can´t take my eyes off you, Oh what a night och många andra.

Föreställningen har allt! Artisterna är perfekta i sina roller och tonerna sitter perfekt hos dem alla. Scenen är snygg och enkel. Musiken är fantastisk! Gillar man 60-talsmusik så är detta ett måste! I nuläget finns det biljetter tom 12 december, men förlängs den över jul – ja, då är det här årets julklappstips! Annars får det helt enkelt bli årets Farsdagspresent eller vad för present som helst. Mottagaren kommer bli tacksam, vilken anledningen än är.

Hela föreställningen lägger sig som bomull kring hjärtat, musiken ger kårar längst ryggraden av välbehag och man vill aldrig att det ska ta slut! Jersey Boys är en musikal fylld av hjärta, humor och ett sjuhelsikes musikaliskt drag. Vi lovar att det blir en succé!

Föreställningen har premiär på Chinateatern i Stockholm den18 September och spelas till och med 12 december.

Jersey Boys Chinateatern Bruno Mitsogiannis, Peter Johansson, David Lindgren och Robert Rydberg

Bilder - Mats Becker, text - Marlene Rindå

2015-09-15 Ladykillers Oscars Teatern Header

I ett fallfärdigt hus i utkanten av London bor en lätt förvirrad tant, Mrs Wilberforce (Suzanne Reuter). En man hyr in sig hos henne och berättar att han och hans vänner ska repetera med sin orkester där och behöver vara ostörda. De uppger sig vara en respekterad stråkkvartett, men i själva verket planerar de en avancerad bankkupp. I spetsen för ligan, och hjärnan bakom de briljanta planerna, står Professor Marcus (Jonas Karlsson). Med sig har han den något feminina karlakarlen Majoren (Johan Rheborg), den korkade boxaren Knocken (Leif Andrée) och den knivtokige italienaren Louis (Shebly Niavarani). De lyckats till och med få Mrs Wilberforce att medverka vid rånet utan att hon ens är medveten om det. Men till slut vet hon så mycket att kvartetten inte har något annat val än att försöka tysta tanten. Om nu inte tanten får tyst på dem först… och vem är egentligen General Gordon?

Med en stjärnspäckad ensemble, snabba repliker och humorfyllt manus borgar det för tätt mellan skratten i denna hejdundrande och mördande roliga föreställning. För roligt är det! Det kan man vara säker på när ens stolsgranne nästan trillar ur stolen av skratt. Suzanne Reuter spelar den underbara lilla tanten med bravur! Jonas Karlsson kan mäta sig med Gösta Ekman när det gäller akrobatik och gummiaktig kropp. Han kan verkligen ta över stafettpinnen med den äran! Tillsammans med Johan Rheborgs kvinnliga charm, Leif Andrées något korkade hjärna, Shebly Niarvanis småcharmiga låstasgangster och en väldigt trött polis, spelad av Jacob Nordsenson, bildas en härlig soppa av lögner, sympati, olikheter och misslyckande.

Detta är en helt igenom charmig föreställning som alla åldrar har behållning av. Ladykillers har premiär 16 september på Oscarsteatern och spelas till och med 12 december.

Ladykillers ensamble Suzanne Reuter, Jonas Karlsson, Johan Rheborg, Leif Andree och Shebly Niavarani

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

2015-09-10 Kristina från Duvemåla Musikal Maria Ylipää Kristina

Den 12 september är det återigen premiär för "Kristina från Duvemåla" på Cirkus i Stockholm. Då har det gått nästan exakt 20 år sedan ridån gick upp för första gången och 17 år sedan den hade premiär på Cirkus förra gången. Musikalens berättelse om utvandrarna som lämnade Sverige i mitten av 1800-talet är ständigt aktuell då många människor just nu är på flykt eller bryter upp från sina hemländer av andra orsaker.

Uppsättning kommer närmast från Göteborgs Operan, där den har spelat 100 föreställningar för utsålda hus mellan oktober 2014 och maj 2015. Innan dess spelades musikalen på Svenska teatern i Helsingfors från 2012 till 2013. Huvudrollerna på Cirkus görs av samma kvartett som i Helsingfors och Göteborg som efter drygt tre år känner sina rollfigurer väl.

Kristina spelas av Maria Ylipää som setts i flera musikaler, bland annat på Helsingfors stadsteater och även spelat in både musik, tv och film. Robert Noack gick direkt från Teaterhögskolan i Malmö till rollen som Karl Oskar. Oskar Nilsson, även han direkt från Musikhögskolan i Stockholm, spelar rollen som Robert. Birthe Wingren har spelat både på finska och finlandssvenska teaterscener och gör Ulrika i Västergöhl.

Den aktuella uppsättningen har beskrivits som förädlad, tätare och med ett större djup jämfört med den som hade urpremiär för 20 år sedan. Den närmar sig en starkare känsla av utsatthet, rotlöshet och kringflackande liv som lätt kan jämföras med vår tid. Men har man sett den förra uppsättningen, så känner man helt klart igen sig.

Kristina från Duvemåla bygger på Vilhelm Mobergs utvandrarepos. Hos en liten skara människor från Småland växer sig drömmen om Amerika allt starkare när hungersnöd, förmynderi och religiös förföljelse gör det outhärdligt för dem att stanna kvar. Det nya landet har mark till alla och erbjuder den som vågar sig ut på den långa, farliga resan en fristad och en framtid. Några djärva män och kvinnor har modet och ger sig av över Atlanten. Bland dem finns Kristina, Karl Oskar, Robert och Ulrika

Rollerna är välspelade och väl inarbetade, de fyra huvudkaraktärerna är alla otroligt samspelta. De ser alla till att musiken av Benny Andersson och Björn Ulvaeus verkligen kommer till sin rätt. Klassikerna ”Guldet blev till sand” och ”Du måste finnas” ger rysningar längst hela ryggraden och kommer nog att höras en hel del igen på radion framöver.

Det här är föreställningen för dig som vill påminnas om en del av Sveriges historia, kanske ge barnen en historielektion eller lyssna på otroligt vacker musik. Det är ett riktigt bra julklappstips! Än så länge kan man köpa biljetter till och med 3 januari, men sannorlikheten är väl ganska stor att den förlängs.

En enda sak vill vi dock påminna om och det är speltiden som är nästan 4 timmar! Det gäller alltså att ha ätit innan, lägga i tillräckligt med pengar till parkeringen och förbereda hund- och barnvakt på en lång kväll. Men det är det värt!

Kristina från Duvemåla Musikal Oskar Nilsson Robert Kristina från Duvemåla Musikal Kristina i vetefält Kristina från Duvemåla Musikal Kristina och Karl-Oskar Kristina från Duvemåla Musikal Scenbild ensamble fartygskuliss

Bilder - Mats Becker, text - Marlene Rindå

2015-09-08

Letar du efter en boendeupplevelse som inte liknar något annat? Resesajten momondo har listat sju ovanliga och udda hotell runt om i världen. Perfekta för resenärer som tröttnat på helt vanliga hotellrum.

1. Kranhotell i Amsterdam

Hotellet är beläget 50 meter upp i en industrihamn. Förutom en annorlunda vy över Amsterdam frestar hotellet våghalsar med en egen bungyjumpanläggning.

Kranhotell i Amsterdam Kranhotell i Amsterdam. Foto Jitske-Schols-Faralda

2. Kapselhotell i Kyoto

Det är knappast någon nyhet med japanska kapselhotell och minikabiner men på Nine Hours Hotel i Kyoto har man delat upp vistelsen i tidsblock; en timme för att duscha, sju för att sova och en timme för morgonrutinerna. Det ska räcka för att nollställas inför en dag i den gamla staden.

3. Imagenarium-hotell i Belgien

På hotellet La Balade des Gnomes utanför Durbuy kretsar rummen kring en egen historia. ”The Legens of the Trolls”-rummet lockar fantasyfans medan ”In a Moon Neighborhood” erbjuder gästerna att ta det där lilla steget som är stort för mänskligheten. Det största rummet, på två våningar är ”The Trojan Horse”, som liknar en ko.

Imagenariumhotell i Belgien Imagenariumhotell i Belgien. Foto Pascal Schijns

4. Silvergruvshotell i Sala

Den huvudsakliga sovdelen är ett ganska modest 15-rumsvandrarhem. Men om man tar tunneln 155 meter ner under jorden finns en avskild kammare som inte liknad något annat rum. ”The Mine Suite” är det djupast belägna hotellrummet i världen och perfekt för gäster som söker lugnet. Här finns ingenting som kan störa, inte ens mobiltelefonen då den inte har täckning. Receptionen har öppet dygnet runt och walkie-talkie ingår i priset. 

Silvergruvshotell i Sala Silvergruvshotell i Sala. Foto Pappilabild

5. Oljeriggshotell i Malaysia

När en oljerigg förlorat sitt kommersiella värde skickas den ofta direkt till skroten. Men inte i sydöstra Malaysia. Där har en rigg istället konverterats till Seaventure Rig Resort, ett dykarparadis vars 27 rum har direkt närhet till korallreven och det marina livet.

ljeriggshotell i Malaysia Oljeriggshotell i Malaysia. Foto Seaventures Dive Rig

6. Trädkojshotell i Vietnam

Hang Nga Guesthouse, även känt som ”The Crazy House”, är ritat av legendariske arkitekten och impressionistmålaren Dang Viet Nga med tanken att efterlikna något ur en dröm av Gaudí eller Dalí. Inuti rummen ryms svampstolar, djurskulpturer och sviter med djurteman som Tiger-, Känguru- eller Myrrummet.

7. Laduhotell i Nederländerna

Det här rustika hotellet i norra Holland erbjuder, visserligen omoderna men förvånansvärt sköna, halmsängar. Det tiotusenåriga sängmaterialet går igen i Hayema Heerd Farms alla sovplatser, oavsett loftsäng eller halmigloo med glastak. Perfekt för den som vill sova på ett historiskt sätt men inget för halm- eller pälsallergikern då ägorna delas med djur som vandrar omkring.

Laduhotell i Nederländerna Laduhotell i Nederländerna. Foto Joost Noorden

text - Pressmaterial

2015-09-01 MSC Lirica kryssning Brasilien till Kina

Att åka på kryssning kan vara något av det lyxigaste man kan göra när det gäller att resa. Man betalar det mesta i förväg och kan sedan glida runt lite hur man vill på ett enormt, flytande hotell. Som tidsfördriv finns det teater, biofgraf, SPA, motionsanläggning, restauranger, butiker och en mängd andra saker. Om man inte bara vill ligga på däck och mysa förstås eller kanske ta en kortare kurs. När fartyget är i hamn finns tillfälle till en mängd olika utflykter och aktiviteter.

MSC Cruises lanserar nu en världsomspännande kryssning som sträcker sig från Rio de Janeiro i Brasilien till Shanghai i Kina. Resan delas upp i tre etapper där gäster under upp till 60 dagar får möjlighet att besöka 18 länder på tre kontinenter med nyrenoverade och ombyggda lyxkryssaren MSC Lirica.

Det här blir första gången som MSC Cruises kryssar till Kina och gästerna har möjlighet att välja mellan tre påstigningshamnar, alla med slutdestination Shanghai. Resan börjar i Rio de Janeiro i Brasilien den 3 mars 2016. Härifrån kryssar MSC Lirica norrut längs Brasiliens kust för att sedan korsa Atlanten mot Kanarieöarna och vidare till europeiska fastlandet och spanska Cadiz.

I Europa kan gäster välja att stiga på fartyget i Barcelona, Marseille eller Genua. Under 42 dagar väntar sedan besök i 18 hamnar i 13 olika länder. Från Genua går kryssningen till Neapel i Italien, vidare till Kreta i Grekland och sedan söderut till Aqaba i Jordanien, Muskat i Oman och Khor Al Fakhan och Dubai i Förenade Arabemiraten.

Dubai är sista möjliga påstigningshamn för den fortsatta kryssningen österut. Härifrån går resan vidare till indiska städerna Goa och Cochin innan fartyget fortsätter till Colombo på Sri Lanka. Efter besök i thailändska Phuket, Penang och Port Kenang i Malaysia och storstadsmetropolen Singapore, anländer fartyget till Ho Chi Minh i Vietnam. Därifrån kryssar MSC Lirica till Hong Kong, Shanghai och vidare till Fukuoka i Japan för att sedan återvända till slutdestinationen Shanghai.

Pris från 33 009 kr/person för kryssning 61 nätter i insideshytt inklusive helpension, dryck till måltiderna, 8 utvalda utflykter samt tvättkuponger.

Kart resrutt Rio till Shanghai via Europa och Suez kanalen

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

2015-08-29 Dramatens stora scen foto Roger Stenberg Dramatens stora scen - foto Roger Stenberg

När man säger Dramaten tänker många på tunga pjäser och långa dramatiska teaterföreställningar. Det kan vi glömma nu, för den här hösten och vintern kommer en helt ny sida av Dramaten att visas! Vi kommer att få se det vi är vana vid som bla Hamlet och Fanny och Alexander, men även historien om Pussy Riot och en musikal om mens! Du som inte varit på Dramaten tidigare ska absolut passa på att besöka den vackra teatern och se något av allt som bjuds på. Du kommer att bli glatt överraskad!

Här är en del av allt som händer på Dramatens olika scener under hösten och vintern som kommer.

Fallen ur tiden – premiär 27/8

Regissören Suzanne Osten är på Dramaten för första gången och sätter upp David Grossmans hyllade pjäs. Uppsättningen är en del av Bergmanfestivalen 2016.

Hamlet – premiär 16/1

Dramaten ger Shakespeares Hamlet i regi av Jenny Andreasson, på Stora scenen. Hamadi Khemiri gör titelrollen och Nina Zanjani gör rollen som Ofelia.

Pussy Riot - en punkbön - premiär 5/2

Unga Dramaten sätter upp en pjäs om den ryska punk- och aktivistgruppen Pussy Riot, som blev världskänd efter att ha blivit fängslade i Moskva 2012. En pjäs om tre unga ryska kvinnors gemenskap, feministiska uppror och rebelliska konst. Om priset de tvingas betala i kampen för yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Av Irena Kraus baserad på Masha Gessens bok " Ord kan krossa betong"

Den e vi - Premiär 4/12

Den e vi är en teaterföreställning som bygger på ungdomars verkliga berättelser om utanförskapets hårda klimat, från små bruksorter och förorter i södra Sverige till samiska byar i norr. Föreställningen belyser utmaningarna och kampen för att överleva vardagen i utanförskapets skugga. Texterna förmedlar såväl mörker som hopp, förtvivlan och mod, men främst av allt stolthet. Föreställningen innehåller musik av Ison & Fille.

Uppsättningen får urpremiär på Dramaten och kommer sedan även att turnera runt i Sverige. På varje ort kommer en lokalt framsprungen artist att medverka.

Fanny och Alexander - Nypremiär 17/11

Stefan Larssons succéuppsättning av Ingmar Bergmans Fanny och Alexander får nypremiär på Stora scenen. Den hade ursprungligen premiär i februari 2012. Rollen som farmor Helena Ekdahl görs nu av Irene Lindh.

Hans och Greta - Nypremiär 27/2

Den hyllade och tidigare helt utsålda barnteaterföreställningen Hans och Greta får nypremiär. Martina Montelius version av Bröderna Grimms klassiska saga är osentimental, rolig och lite kuslig. En berättelse om att växa upp utan pengar till glass på utflykten, om syskonskap och om hur beroende föräldrar är av sina barn.

Beckomberga – Premiär 12/9

En dotter kommer till mentalsjukhuset Beckomberga för att besöka sin pappa, den livshungrige och dödslängtande Jimmie Darling. Beckomberga ska snart stänga för gott, men för en tid blir denna isolerade värld hennes andra hem och flera av de intagna hennes vänner. Beckomberga handlar om en grupp människor i gränslandet mellan dröm och verklighet, mellan normalitet och galenskap, mellan välfärdssamhälle och nedskärningspolitik.

Mens - the musical - Premiär 18/9

Månadssjukan. Lingonveckan. Rödbetssoppan. Vad är egentligen grejen med mens? Är blodet orent? Kan killar få mens? Måste man, innan man går hem med någon, berätta att man har mens om man vill ligga? Och hur tusan får man ut en menskopp?

Mens - the musical är en gränslös musikalisk föreställning skriven och regisserad av Rebecka Cardoso. Med nyskriven musik av Safoura Safavi.

mens the musical fotograf Sören Vilks Mens the musical - foto Sören Vilks

text - Marlene Rindå

2015-08-17

Vi har ägnat sommaren åt att testa kryssningar. Kriterierna vi utgått ifrån har varit 24-timmarskryssningar, från Stockholm. Vi har varit två vuxna i delux-hytt, ätit a la carte på kvällen, sk lyxfrukost på morgonen och buffé till lunch. Vi har tittat på service, städning, komfort, kvalitet på mat, utbudet i taxfree och allmänna intryck. Tanken har varit att hitta den bästa resan för ett par i medelåldern utan barn.

Skalan vi använder är ett till fem livbojar.

Kryssning Slja Line Galaxy Hytt

Silja Line - Galaxy

 • Hytt: livbojlivbojlivbojlivboj
 • Buffé: livbojlivbojlivbojlivboj
 • Taxfree: livbojlivbojlivbojlivbojlivboj
 • Lyxfrukost: livbojlivbojlivbojlivboj
Kryssning Silja Line Galaxy Buffe Mat

Silja Galaxy är en stor men trivsam båt med väldigt trevlig personal och med en kundtjänst som gör allt för att resan ska bli så bra som möjligt. De har störst utbud av alla båtarna i sin taxfree med många udda och ovanliga märken. Här finns flera restauranger och ett stort utbud av prisvärd mat med många valmöjligheter för alla smaker. Lunchbuffen var fräsch med inslag av nya rätter från olika delar av världen. Hytten var stor och fin och när man stängde dörren var det knäpptyst! Tyvärr var fönstret lite litet och i duschen saknades stopp för vattnet, så det var väldigt blött i hela badrummet. Det är en mysig båt, men det är ganska svårt att hitta på den. Vid lyxfrukosten satt man avskilt, där var lugnt och fanns massor att välja på. Det är en båt för dig som vill ha en mysig kryssning med party om du så önskar.

Kryssning Birka Cruises Hytt

Birka Cruises - Birka

 • Hytt: livbojlivbojlivbojlivboj
 • Buffé: livbojlivboj
 • Taxfree: livbojlivbojlivboj
 • Lyxfrukost: livbojlivboj
Kryssning Birka Cruises Frukosttallrik

Här måste vi tyvärr börja med att säga att personalen i kundtjänst behöver gå en charmkurs. Vad vi än frågade så fick vi en mailadress till deras klagomur som svar. Väl ombord kom vi dock in i en otroligt fin hytt med ett härlig stort fönster. Här kunde man ligga i sängen och titta på solnedgången! Tyvärr väldigt lyhört både utifrån och från grannarna. Ett ganska litet utbud av restauranger med mellanpriser om man inte ville äta i caféet. Lunchbuffén kändes lite grann som gårdagens rester, men ett stort plus för salladsbordet som var väldigt fint! Att äta i buffén kändes lite som att sitta i en skolmatsal och det sprang runt väldigt mycket barn där som lät väldigt mycket. Taxfree var ganska liten men med standardutbudet av varor. Den sk lyxfrukosten intogs i den ordinarie frukostmatsalen, avskilt med ett rep vilket gjorde att de resenärer som hade ”vanlig” frukost blängde på de innanför repet. Vi satt närmast köket där det slamrade så pass att vi ibland inte hörde vad vi sa till varandra. En vikvägg hade avhjälpt problemet. Men där fanns mycket gott att välja mellan och maten var fräsch. Det här är båten för dig som reser med barn och inte har något emot att ha barn runt dig. De finns med överallt och är välkomna dygnet runt, tyvärr även i pubar och nattklubbar mitt i natten. Det här är båten med härligaste soldäcket och får ett stort plus för SPA-delen där man kan öppna taket!

Kryssning Viking Line Cinderella Hytt

Viking Line - Cinderella

 • Hytt: livbojlivbojlivbojlivboj
 • Buffé: livbojlivbojlivboj
 • Taxfree: livbojlivbojlivbojlivboj
 • Lyxfrukost: livbojlivbojlivbojlivbojlivboj
Kryssning Viking Line Cinderella Skaldjurs platå mat

Viking Line har väldigt trevlig personal och fina hytter, men tyvärr väldigt lyhörda sådana. Vi kunde höra grannarna prata i normal samtalston och basdunket från restaurangen två våningar ner. Hela båten har fräsch och modern inredning. Här finns ett stort soldäck, men med ytterst obekväma sk picknickbänkar att sitta på. Skönare och fler möbler, så blir det toppen! Nu låg många på det glödheta däcket och solade med en tröja eller handduk som underlag. Här finns flera restauranger med varierande priser och stora valmöjligheter. Skaldjursplatån är fantastisk! Lunchbuffén var traditionell utan några större överraskningar, tyvärr låg där tappad mat lite överallt på golvet som personalen passerade flera gånger utan att ta upp. Men maten är fräsch och god. Viking var enda båten som hade lightdryck i läskkranarna på buffén, vilket vi ser som ett plus. Här ser man inga barn efter klockan 22, det är skyltar överallt att minderåriga inte får vistas varken på dansgolvet eller i barer efter den tiden och personal ser till att detta följs. Däremot ser man mer fylla än på de andra båtarna, kanske pga alkoholförsäljningen från små vagnar redan när man kliver ombord.

Sammantaget kan man säga att Silja passar de allra flesta oavsett önskemål, det enda de saknar är ett mysigt soldäck (Enligt bilder på deras hemsida har de nu inrett ett soldäck med mysiga möbler, men det var inget som fanns när vi åkte.). Men det är ju årstidsbundet och inget att tänka på resten av året. Birka är för den som inte störs av barn och vill sitta i solen och mysa eller ligga i SPA under bar himmel. Viking är för dem som gillar god mat med god kvalité och snygg inredning. Vi vill dessutom rekommendera att betala extra för en större hytt och även ta sk lyxfrukost, det gör otroligt mycket för hela upplevelsen och känns lite lyxigare. Det är absolut värt pengarna!

Ha en riktigt härlig kryssning!

Bilder och text - Marlene Rindå

2015-08-03 ABBA The Museum Arrival Helikopter Helikoptern från Arrival

ABBA The Museum på Djurgården är mer än ett vanligt museum. Självklart finns här medlemmarnas kläder, guldskivor, originalprylar och en massa annat. Men det är också en plats där man är en del av upplevelsen. Ett besök här är ett måste för den äkta ABBA-fantasten!

Oavsett om man är en ABBA-nörd eller ej, så är ett besök på ABBA The Museum en otroligt rolig grej. Museet är kronologiskt uppbyggt och man får ta del av både musik, instrument och kläder från början till slut. Här kan man uppleva känslan av att vara den femte medlemmen i ABBA, sjunga i Polarstudion, uppleva häftiga hologram, svara på quizer och sitta i helikoptern från The Arrival. Allt material kan du spela in och få tillgång till med ditt personliga ID-nummer.

Här finns originalkläderna och material från vinsten i Eurovision 1974. Överallt rullar videosnuttar med olika episoder ur karriären. Man kan kika in i Owe Sandströms syateljé, se hur sminklogen kunde se ut och självklart finns här mängder med guldskivor. ABBA-musik strömmar ur högtalarna och besökarna sjunger förstås med i alla låtar.

I slutet på museet har man en överskådlig utställning över svensk musikhistoria och små studios för varje årtioende där man kan höra musiken som spelades just då. Här finns även Swedish Music Hall of Fame som utnämnde sina första musikpersonligheter 2014. Porträtten av 12 svenska musikskapare och artister, som gjort avgörande och bestående insatser för svensk musik sitter nu på väggarna i lokalen. Därefter tillkommer ett mindre antal nya namn varje år. Det långsiktiga syftet med Hall of Fame är att hylla de personer som lagt grunden för svensk populärmusik och därigenom inspirera till nyskapande och utveckling inom musiken. Vilka som får utnämningen 2015 återstår att se.

Här finns allt som behövs för en oförglömlig dag eller kväll med vänner och kollegor – musik av världsklass, sång och dans! Är man en grupp om minst 10 personer kan man följa med Ingmarie Halling, museum curator, på en exklusiv presentation av museet, eller låta Owe Sandström, som designade många av ABBAS fantastiska scenkostymer, visa några av de plagg som bars när pophistorien skrevs. 

Detta är ett perfekt utflyktsmål en regnig dag. Gå runt på museet , följ allt som hände i ABBA´s fotspår, sjung och var glad. Ta sedan något att dricka på den mysiga innergården eller en bit mat i restaurangen på Pop House Hotel.

ABBA The Museum Vaxdockor Vaxdockor, kusligt levande ABBA The Museum Owe Sandströms Syatelje Owe Sandströms Syatelje ABBA The Museum Musikrum på Viggsö Musikrumet på Viggsö ABBA The Museum Scenklädrna Waterloo Eurovision Scenkläderna, Eurovision 1974, Waterloo

Bilder och text - Marlene Rindå

2015-08-01 Pop House Hotel ABBA-Goldrummet

Vem vill inte bo som en riktig stjärna? Pop House Hotel är beläget i samma hus som ABBA The Museum och Swedish Music Hall of Fame där Björn Ulvaeus är en av delägarna. Här kan du bo i Duvemålarummet eller varför inte i ABBA-Goldrummet. Ett måste för ett riktigt ABBA-fan!

Hotellet har 49 rum och bakom en av dörrarna hittar man ett glittrande ABBA Gold-rum, där man kan känna sig som en popstjärna för en dag. På väggarna, fast förankrade och bakom glas, sitter bandmedlemmarnas privata utlånade guld- och platinaskivor. Rummet går i glittrande guld och blänkande svart. Guld-gardiner, guld-speglar och den enorma Tom Dixon-lampan ger en exklusiv känsla. Här finns plats för en mindre konferens eller varför inte ett mindre party? Den här minisviten är verkligen något alldeles extra och härligt lyxig!

Inför nypremiären av Kristina från Duvemåla i september i år och i samband med musikalens 20-årsjubileum har ett av de andra hotellrummen gjorts om till ett Duvemåla-rum, med noga utvalda detaljer. I Duvemålarummet möts hotellgästen av ett personligt välkomstbrev från Björn Ulvaeus och på väggen hänger en av klänningarna som användes i musikalen 1995. I rummet, som andas 1800-tal, är tapeterna handgjorda och det finns bland annat Amerikakoffert och pottskåp. Ute på terrassen möts man av en platsbyggd äkta gärdsgård, härliga trämöbler och grön gräsmatta. Rummet är perfekt för en äkta Duvemålafantast!

Båda rummen är skapade av Ingmarie Halling, museichef/curator för ABBA The Museum och scenograf Anna Söderberg.

Pop House Hotel är ett litet, familjärt och elegant hotell. Här finns även en restaurang med prisvärd mat, speciellt med tanke på läget på vackra Djurgården. Med närheten till Cirkus kan vi rekommendera ett besök i samband med föreställningen till hösten. Men redan nu är hotellet väl värt att besöka. I sommar gör man nämligen en stor satsning på mer musik – varje kväll tisdag-lördag kan besökare och gäster njuta av DJs och livemusik från den nya scenen ute på gården.

Det är inte uteslutet att det blir fler temarum vartefter. Frågan är bara vad nästa tema blir? Chess? Mamma Mia? Waterloo? Möjligheterna är oändliga.

Pop House Hotel Duvemålarummet

Bilder och text - Marlene Rindå

2015-07-20 Eketorps Borg Muren från insidan 3 Lajvare

Få platser i Sverige har så många fornminnen som Öland. Det finns 19 fornborgar från järnåldern, men endast en har grävts ur helt och rekonstruerats. Eketorps borg på södra Öland är en helt utgrävd fornborg där muren och husen har återskapats direkt på fornlämningen. Utgrävningarna skedde mellan 1964-74, rekonstruktionerna påbörjades därefter och 1984 invigdes museet i den återuppbyggda borgen av kung Carl XVI Gustaf.

De arkeologiska utgrävningarna visade att Eketorp haft tre bebyggelsefaser, två under järnåldern, och en under medeltid. Brunnen mitt på gården uppmärksammades av Linné den 8 juni 1741. Den har funnits där sedan borgens äldsta period och ger fortfarande vatten och har förmodligen varit avgörande när platsen för borgen valdes. Mitt i Borgen ligger museet som presenterar ett urval av den enorma mängden (ca 26 000) föremål som påträffades i samband med utgrävningarna. Här finns bla mynt, silverföremål, smycken, verktyg och mycket annat.

Under sommarsäsongen kan man prova på en mängd aktiviteter som både är roliga och lärorika såsom bågskytte, kungsridning, olika hantverk, medeltida spel och lekar, brödbakning och en massa annat. Om du är natur och kulturintresserad får du ditt lystmäte i borgens intressanta historia, arkeologi och faunan på Alvaret. Kika in i bostadshus, fähus och förrådshus, som byggts upp med gamla hantverksmetoder och material, titta och prova på olika föremål som användes för hantverk och i hushållen. Tamdjur strövar omkring och människor i olika sysslor hjälper till att göra historia levande.

Eketorps Borg har något för alla åldrar. Det är ett paradis för historieälskare med all information om och alla föremål från järn- och medeltiden. Hit kommer man för att uppleva historiens vingslag och för att lära sig mer om både Öland och Sveriges historia. Men också för att besöka en väldigt vacker och spännande plats. Bara att se den runda Borgen torna upp sig på det i övrigt platta allvaret är en upplevelse i sig.

Besök gärna Eketorps Borg under Skördefesten i september. Under skördefestnatten är knytt, troll och smådjävlar i farten och då kan vad som helst hända…

Eketorps Borg från utsidan Eketorps Borg portvalvet Eketorps Borg trä tron

Bilder och text - Marlene Rindå

2015-07-09 Little Rock Lake Zipline Kamikazebana

Little Rock Lake norr om Växjö öppnade våren 2014 och har överträffat alla förväntningar. Här åker man zipline som enda ställe i Sverige och besökare har kommit från när och fjärran och hälften från utlandet. Nu tar man redan andra året ett rejält kliv framåt och igår öppnades en bana som ger en ännu större adrenalinkick.

Att åka zipline innebär att man åker längs vajrar hängande i en sele. Den svarta banan, som byggdes förra året, innehåller elva linor och tolv stationer med en högsta höjd på 50 meter och en maxhastighet om cirka 70 km/h. Äventyret tar drygt ett par timmar och totala längden på linorna är 1750 meter. Little Rock Lake ligger i en kronopark med 150-årig storskog fem mil norr om Växjö, 5 km från Klavreström.

Nyheten för i år är en riktig adrenalinkick - Kamikazebanan. Här finns nya linor, varav den längsta är 427 meter som sträcker sig över en ravin med forsande bäck. Det är ett cirka fyra timmar långt äventyr där det ingår en vildmarkslunch på ”Forest camp”. Det blir två avgångar per dag, varav den ena är en sunsetzip där man upplever solnedgången över grantopparna.

Säkerheten är rigorös och två välutbildade guider följer med varje grupp om max åtta personer. På anläggningen finns också en grön-blå bana som byggts om och förbättrats sedan förra året. Den är kortare, familjevänlig och består av totalt 1170 meter lina.

Little Rock Lake Zipline har blivit mycket uppmärksammad utomlands och är numera en Smålands största ”dragare”. Det är en kombination av hisnande upplevelse och vildmark. Från tornen har man en milsvid utsikt över ett orört skogslandskap och glittrande sjöar.

Ett spännande koncept som lanseras 2015 är också kombinationen av bekvämt boende och gourmetmat från ett prisbelönt kök på PM & Vänner i Växjö och äventyret i skogen. Det är alltså hit man ska åka för ett riktigt hisnande äventyr!

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

2015-06-26

Många är vi nog som drömt om en övernattning på ett slott. I Sverige finns det faktiskt ganska många slott att bo på, även om det kanske inte har tinnar och torn och ser ut som slotten i sagorna.

För tredje året i rad har HotelSpecials låtit hotellgäster rösta fram sitt favoritslott i Årets Slottshotell. För att utse Årets Slottshotell väljs endast de slott som erbjuder någon form av övernattningsmöjlighet ut, helt oberoende om det finns ett aktivt samarbete med HotelSpecials eller inte.

Under en dryg månad har gäster kunnat rösta på sin favorit bland 38 möjliga slottshotell runt om i Sverige. Deltagandet och engagemanget i årets omröstning har varit rekordartat, med drygt 8500 röster. 

Så här ser topplistan ut, det är bara att välja!

 • 1. Södertuna Slott
 • 2. Rånäs Slott
 • 3. Tjolöholms Slott
 • 4. Görvälns Slott
 • 5. Kronovalls Vinslott
 • 6. c/o Häringes Slott
 • 7. Thorskogs Slott
 • 8. Bjärsjölagårds Slott
 • 9. Sundbyholms Slott
 • 10. Häckeberga Slott
Bo På slott Södertuna Slott 1. Södertuna Slott Bo På slott Rånäs Slott 2. Rånäs Slott Bo På slott Tjolöholms Slott 3. Tjolöholms Slott

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

2015-06-25 Tresteg i Snedsteg Thomas Petersson Robert Gustafsson Annika Andersson Krusenstiernska teatern Kalmar

Att sitta ute en sommarkväll och se teater är något alldeles speciellt. Helst ska det förstås vara vackert väder, miljön ska vara inbjudande och föreställningen ska ge många skratt. På Krusenstiernska teatern i Kalmar får man allt detta! Vädret kanske inte är garanterat, men det finns ju regnkläder.

De senaste åren har Thomas Petersson och Robert Gustafsson gjort stor succé på den lilla uteteatern i Kalmar, men de har alltid stått på scen växelvis vartannat år. Sommaren 2015 är första gången de står på Krusenstiernska tillsammans och dessutom i fint sällskap av Annika Andersson, Carina Lidbom och favoriterna från tidigare somrar Robin Stegmar och Anna-Karin Palmgren.

Sommarens föreställning utspelar sig i 60-talets Kalmar och trassliga relationer, snedsteg, kärleksaffärer och rappa dialoger blir det gott om. I korthet handlar det om att ett hus lånas ut för ett litet kärleksmöte men fel personer befinner sig i huset på fel tid och vid fel tillfälle kanske man kan säga. Dimman, som ligger lika tät som intrigerna, hindrar även någon från att åka, någon annan från att smita, en tredje från att lämna och de flesta från att komma. Förvecklingarna är många, precis som det ska vara i en svensk sommarteater. Och skratten är många och hjärtliga!

Skådespelarna passar perfekt i sina roller och man känner igen sig i många av deras tidigare karaktärer. Thomas Petersson och Robert Gustafsson är precis lika förvirrade som de brukar vara, Annika Anderson och Carina Lidbom är mer förvirrade än någonsin och varken Robin Stegmar eller Anna-Karin Palmgren förstår någonting av vad som pågår. Precis som det ska vara alltså och upplagt för skratt.

När teatern slår upp sina portar 25 juni blir det för åttonde året i rad med en garanti om många härliga skratt och trivsamma kvällar på Sveriges finaste teaterscen. Föreställningen spelas tom 29/7.

Tresteg i Snedsteg Thomas Petersson Robert Gustafsson Annika Andersson Krusenstiernska teatern Kalmar

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

2015-06-12 Icebar By Icehotel Stockholm

De flesta har hört talas om Icehotel i Jukkasjärvi, men alla vet inte att det finns en motsvarighet i Stockholm. Icebar By Icehotel Stockholm är helt och hållet byggd av massiva block av kristallklar is från Torne älv, som ”skördas” på våren, fraktas till Stockholm och skulpteras till unika inredningsdetaljer.

Varje år har ett nytt tema och årets tema är Nils Holgersson. Formgivarna, Christian Strömqvist och Kalle Ekeroth, har gjort en tolkning av berättelsen ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” av den nobelprisbelönta författarinnan Selma Lagerlöf (1858–1940). De presenterar den på ett storslaget och interaktivt sätt som ger besökarna möjlighet att bli delaktiga i berättelsen. Här kan du uppleva hur det känns att flyga högt ovanför molnen, att krympa och bli liten som en mus och beskåda det vackra norrskenet.

Nordic C Hotel vid Vasaplan i Stockholm var det första hotellet i världen att erbjuda en permanent isbar året om. Icebar By Icehotel Stockholm har sedan öppningen 2002 erbjudit en spektakulär isdesign och haft en konstant innetemperatur på sju minusgrader. Det är en väldigt speciellt känsla att dricka en drink serverad i fantastiska glas av ren is.

Icebar By Icehotel Stockholm

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

2015-06-08

I Apelviken i Varberg ligger en riktig pärla! Med utsikt över havet omges Varbergs Kurort av enormt vacker miljö. Själva huvudbyggnaden är ett gammal senatorium från tidigt 1900-tal som man bevarat på bästa möjliga sätt, men förvandlat till ett avkopplande paradis. Här finns verkligen allt man behöver för att få den absolut bästa semestern.

Varbergs Kurort är en del av skandinaviska Comwell, som driver anläggningar för konferens, spa och avkoppling runtom i Danmark samt i Sverige. Här finns 158 rum av olika storlek, en härlig strand, en vacker trädgård, gym, SPA och relaxavdelning

Varbergs kurort och spa saltvattenspoolen

Som enda hotell i Sveriges öppnas nu ett Thalassospa, med ett brett utbud av aktiviteter och spabehandlingar samt livsstilsbehandlingar. Äkta havsvatten och tång från Kattegatt används i bad och behandlingar. Att ligga och flyta i den 32 grader varma bassängen med havsvatten är ljuvligt! När man badat klart kan man testa alla olika upplevelseduschar. Vad sägs om att känna av alla årets årstider genom vatten? Stilla sommarregn, åskoväder, olika temperaturer och storlek på vattendropparna. Kanske testa nack- och ryggmassage genom vatten? Sen fixar man en ansiktsmask och sätter sig i kallbastun eller testar 50- eller 80-gradersbastun.

Varbergs kurort och spa vertikaldusch

Vill man koppla av totalt lägger man sig i jacuzzin och bara mår gott! Lite överallt finns små mysgrupper med bekväma fåtöljer, vissa med massage för ryggen eller kroppen. På övervåningen kan man ta sig en kopp te eller en frukt och sätta sig i en hänggunga och mysa. Här uppe finns även behandlingsrummen. Varför inte testa en Horizontal Shower som är en dusch man tar liggande på en uppvärmd stenhäll. Det finns flera olika program som tex avslappning eller uppiggande. Vattnet duschas i olika program över kroppen. Det är varmt och kallt vatten om vartannat och en väldigt udda med läcker upplevelse.

Självklart finns här även en superb restaurang med något för alla smaker. Frukostbuffén bjuder på allt mellan himmel och jord. Till lunch och middag kan man välja buffé eller a la carte. Det spelar ingen roll vad man väljer, allt är precis lika gott! Den otroligt härliga miljön bidrar självklart till hela matupplevelsen.

Det här är ett ställe vi varmt kan rekommendera! Hotellet är vackert och trivsamt, rummen fina och bekväma, omgivningarna vackra och rogivande, mängder med saker att göra och uppleva och en fantastiskt trevlig personal!

Just nu finns ett fördelaktigt erbjudande, så passa på!

Varbergs kurort och spa Byggnad Varbergs kurort och spa rum Varbergs kurort och spa jacuzzi Varbergs kurort och spa behandlingsrum Varbergs kurort och spa mat Varbergs kurort och spa sittgrupp

Bilder och text - Marlene Rindå

2015-06-04

Många av oss åker bara till djurparker och nöjesfält när vi har barn med oss. Men det är faktiskt helt ok att ströva runt på egen hand som vuxen också.

Furuviksparken i Gävle bjuder på en vacker park som inbjuder till en hel dag med djuren som finns där. Lemurer springer fritt och sitter som små buddor och solar med armar och ben utsträckta. Apor klättrar och hoppar fritt inne hos sig. Schimpanserna tittar nyfiket på en när man passerar samtidigt som de letar ätbara läckerheter i pälsen på varandra.

När man sett alla härliga djur kan man ta en stund i solen vid poolen eller vila en stund på en filt vid strandkanten. Ta en tur i vattenrutschbanan innan man tar ett varv på nöjesfältet eller njuter av livemusiken som spelas varje helg. Den här sommaren bjuder Furuvik på artister som Sean Banan, Magnus Uggla, Alice Cooper, Måns Zelmerlöw, Petter och många andra.

Det finns flera olika restauranger och caféer, med mysiga omgivningar där man kan sitta länge och njuta. Vill man så finns det möjlighet att övernatta på området, antingen i egen husvagn, stuga eller kanske i en kupé från Orientexpressen. Det är alltså helt ok att åka till en djurpark utan barn och väldigt avkopplande och mysigt att bara gå runt där i lugn och ro.

Furuvik Djurpark Tivoli Vattenland 2015 Entre Furuvik Djurpark Tivoli Vattenland 2015 Extreme Furuvik Djurpark Tivoli Vattenland 2015 Kamel Furuvik Djurpark Tivoli Vattenland 2015 Getter Furuvik Djurpark Tivoli Vattenland 2015 Lemur Furuvik Djurpark Tivoli Vattenland 2015 Orm

Bilder och text - Marlene Rindå

2015-05-26 The Live Music Boat Cotton Club Archipelago Orchestra Dans

Som en fest hemma fast på en båt med folk man inte känner. Ungefär så känns en kväll ombord på m/s Victoria med Cotton Club. Allt är mycket familjärt och den 12 man stora orkestern med Richard Häger i spetsen står bokstavligt tala mitt bland publiken på dansgolvet och spelar. Det är varmt, trångt, hjärtligt och glatt och man kan se hur killarna i bandet älskar det de gör och glädjen i musiken.

Men det är inte bara musik, det är god mat också. Medan båten passerar genom Stockholms skärgård avnjuts en somrig middagsbuffé. Innan efterrätter kör bandet igång en första akt och när efterätten är uppäten och kaffet urdrucket kör de igång ordentligt! Då flyttas stolarna en bit bort, skorna sparkas av och det lilla dansgolvet fylls av glada människor. De flesta i 45-50-årsåldern som inte längre bryr sig om hur de ser ut på dansgolvet och gärna kör sina egna ”moves”.

Musiken är en unik blandning av soul, disco och jazz. Ett stänk Las Vegas, lite Frank Sinatra, alltihop framfört med lika delar glamour och dekadens. Bandet har funnits i drygt 30 år och är väl samkörda. Vilket märks framför allt när de spontant sätter ihop en koreografi till musiken och skrattar hjärtligt medan de gör det.

Det här är nog en av sommaren höjdpunkter i Stockholm och något vi absolut kan rekommendera er att åka iväg på. Men ni har inte så många tillfällen på er, det är bara sex avgångar kvar utspridda under sommaren och lite in på hösten. Så skynda er att boka!

The Live Music Boat Cotton Club Archipelago Orchestra Efterrätt The Live Music Boat Cotton Club Archipelago Orchestra M/S Victoria

Bilder och text - Marlene Rindå

2015-05-25

Konsertsommaren på Gröna Lund bjuder på mängder av härliga musikkvällar. För bara 240 kr köper man ett årskort och får på så sätt fritt inträde till parken och all musik hela säsongen! Billigare än så blir det inte.

Konserterna på Gröna Lund är otroligt mysiga och ger en extra krydda på sommarkvällen. Eller vad sägs om en ljummen kväll med Tomas Ledin, Medina eller Magnus Uggla? Eller en kväll där kanske musiken är viktigare än vädret och Slash, Marilyn Manson eller Alice Cooper intar scenen.

Å andra sidan så är en kväll med Sommarkrysset också himla kul och att få chansen att se hur en direktsändning i tv går till. Här är alla datum, det är bara att välja vilka artister ni vill se och sedan boka in de kvällar ni ska gå.

Konserter Gröna Lund Sommaren 2015 Måns Zelmerlöw

Maj

 • 27/5 - Carola
 • 28/5 - Jessie J
 • 29/5 - Måns Zelmerlöw
 • 31/5 - Slash

Juni

 • 1/6 - Medina
 • 2/6 - De Vet du
 • 8/6 - Albin
 • 9/6 - Stefan Sundström
 • 10/6 - Marilyn Manson
 • 15/6 - Jon Henrik Fjällgren
 • 16/6 - Kitok
 • 17/6 - Ace Frehley
 • 20/6 - Sommarkrysset
 • 22/6 - Thorsten Flinck
 • 23/6 - Hollywood Undead
 • 24/6 - Sven-Bertil Taube
 • 27/6 - Sommarkrysset
 • 28/6 - Billy Idol
 • 29/6 - Merit Hemmingson
 • 30/6 - Samir & Viktor
Konserter Gröna Lund Sommaren 2015 Noel Gallagher

Juli

 • 2/7 - Noel Gallagher
 • 3/7 - Alice Cooper
 • 4/7 - Sommarkrysset
 • 6/7 - Rhiannon Giddens
 • 7/7 - Lisa Miskovsky
 • 11/7 - Sommarkrysset
 • 13/7 - Edda Magnason
 • 14/7 - Robert Plant
 • 17/7 - Damian Marley
 • 18/7 - Sommarkrysset
 • 20/7 - Kebnekajse
 • 21/7 - Elin Ruth
 • 25/7 - Sommarkrysset
 • 27/7 - Nanne Grönvall
 • 28/7 - John Lindbergs Trio
Konserter Gröna Lund Sommaren 2015 Tomas Ledin

Augusti

 • 1/8 - Sommarkrysset
 • 3/8 - Lenny Kravitz
 • 4/8 - Basshunter
 • 8/8 - Sommarkrysset
 • 10/8 - The Offspring
 • 11/8 - Molly Sandén
 • 15/8 - Sommarkrysset
 • 17/8 - Kai Martin & Stick!
 • 18/8 - Sophie Zelmani
 • 21/8 - Tomas Ledin
 • 28/8 - Ulf Lundell

September

 • 3/9 - Ola Salo
 • 4/9 - Magnus Uggla
 • 10/9 - Arash
 • 11/9 - Petter
 • 17/9 - Linnea Henriksson
 • 18/9 - Maskinen
 • 24/9 - Weird Al Yankovic
 • 25/9 - Europe
Konserter Gröna Lund Sommaren 2015 Magnus Uggla Konserter Gröna Lund Sommaren 2015 Europe Konserter Gröna Lund Sommaren 2015 Marilyn Manson Konserter Gröna Lund Sommaren 2015 Ola Salo

Illustrationer - Kristian Russell, text - Marlene Rindå

2015-05-25 Kastelholms slott Åland

För oss Stockholmare är det bara ett par timmars resväg till Åland, för övriga landet tar det lite längre tid att komma dit – men är väl värt resvägen. På Åland finns det massor att se, göra och uppleva för alla åldrar oavsett om man har en helg eller flera veckor på sig.

Här finns bland annat Museifartyget Pommern som ligger i Mariehamn. Det 4-mastade fraktsegelfartyget Pommern ligger i Västra Hamnen och som är det enda fartyget av sitt slag som är bevarat i ursprungligt skick. Hon byggdes i Glasgow i Skottland och sjösattes 1903. Sedan 1957 har Pommern varit ett museum och ligger intill Ålands Sjöfartsmuseum. På museet finns flera spännande utställningar som tar oss tillbaka till tiden då fartyget seglade på de sju haven. När man sett allt intressant går man ombord på fartyget och förstår ännu bättre hur det verkligen var ombord och vilket hårt arbete det var att vara sjöman. När man ändå är i krokarna kan man besöka Sjökvarteret i Östra Hamnen, en levande marin miljö med båtbyggeri, smide och annat hantverk.

Kastelholms slott i Sund är också väl värt ett besök. Slottet var ursprungligen en försvarsborg och grundades i slutet av 1300-talet. Borgen byggdes sedan om i olika etapper ända in på 1600-talet. Under Gustav Vasas tid övergick Kastelholm till att bli ett kungligt jaktslott. Slottsruinen har nu till större delen restaurerats. I sund, bredvid Kastelholms slott ligger Jan Karlsgården, här får man en bild av hur en åländsk gård kunde ha sett ut under 1800-talets andra hälft. Vita Björn som ligger tvärsöver vägen användes under nästan 200 år som kronohäkte och fängelse. Idag är byggnaden ett fängelsemuseum där man kan ta del av utvecklingen inom fångvården, från slutet av 1700-talet fram till 1950.

Bara ett par hundra meter från slottet ligger Smakbyn. Smakbyns ägare och även grundare är Michael Björklund som har varit årets kock i både Sverige och Finland. Han var även med i Kockarnas kamp 2014 och åkte ut redan i första programmet. Här på Smakbyn odlar han sin passion för mat, dryck och destillering. Här kan du ta en god lunch eller middag, ta en fika, delta i en kockkurs, ha vinprovning/dryckesprovning eller få guidad tur i destilleriet. För att äta middag bör man boka bord, sedan är det bara att välja; två rätter kostar 40 Euro, tre rätter kostar 50 Euro. Man kan självklart köpa till dryckespaket med viner speciellt utvalda till varje maträtt.

Andra spännande platser är bla Bomarsunds Fästningsruiner och Notvikstornet. Bomarsunds fästning var en gång i tiden Ålands mest magnifika byggnadsverk. Fästningen uppfördes av den ryska krigsmakten som en, för dem, viktig utpost mot väster. Under Krimkriget 1854, förstördes fästningen. Vandra runt i resterna av fästningen och imponeras av ett storslaget befästningsområde. Åk sedan vidare vägen upp till tornet och se den magnifika utsikten och resterna av tornet med sina kanoner som fortfarande finns kvar.

Vill man se ett riktigt speciellt ställe så ska man åka till Havsvidden i Geta. Då åker man nästan så långt norrut man bara kan på små grusvägar och när skogen öppnar sig möts man av ett fantastiskt landskap. Ett otroligt läckert ställe för livsnjutare. Här kan man vandra runt på klipporna, titta på husen och utsikten, bada bastu och hoppa direkt i havet. Eller varför inte ta båten hit upp, bryggan finns och väntar bara på besök. Stanna sedan på en fika, lunch eller middag men boka bord innan.

Detta är bara ett axplock av allt som finns att se på Åland, men då har ni i alla fall något att börja med om det är första gången på ön. Det är otroligt enkelt att ta sig runt som turist, vägarna är tydligt skyltade och Ålänningarna otroligt trevliga och hjälpsamma. Så tveka inte! Ta en semester på Åland i sommar!

Eka vid sjöbodar Åland Utsikt vid hotel Havsvidden Åland Notvikstornet ruiner Åland Bomarsunds fästnings ruiner Åland Smakbyn utifrån Åland Vita Björn fängelse Åland Sjömanskistor sjöfartsmuseet Åland Pommern Åland

Bilder - Marlene Rind, Martin Jikita, text - Marlene Rindå

2015-05-22 Nick Brandt på Fotografiska Elefant

Nick Brandt gjorde stor succé på Fotografiska 2011. Nu är han tillbaka med den avslutande delen i trilogin om Östafrikas hotade djurliv; On This Earth, A Shadow Falls, Across The Ravaged Land. Bilderna berättar om en skrämmande verklighet. Varje år slaktas 30-35 000 elefanter, noshörningshorn kostar mer än guld och det finns 75 procent färre lejon idag än för tjugo år sedan.

Nick Brandt är inte bara en otrolig fotograf som fängslar oss med sina bilder, utan även engagerad i de frågor som gäller djuren i Afrika. Han har vigt sitt liv åt att skildra det östafrikanska landskapet. Första gången han kom i kontakt med naturen och djuren var 1996 när han besökte Tanzania. Han återvände 2001 för att börja fotografera och två år senare övergav han sin framgångsrika regissörskarriär för att på heltid ägna sig åt att fotografera Afrikas djur. När han förstod hur illa det stod till med tjuvjakten och hur snabbt djuren försvinner valde han att engagera sig djupare i frågan genom att bilda organisationen Big Life Foundation. Som då var den enda organisationen i Östafrika med samordnande gränsöverskridande verksamhet för att försöka stoppa tjuvjakten eller tjuvslakten.

Med sina intima porträtt av magnifika djur påminner Nick Brandt oss om att världen är skör, trots dess storslagenhet och mångfald. Hans bilder liknar inga andra naturbilder. Här finns inga sensationella jaktscener, Brandt visar upp ett lugn och en värdighet. Nick har valt att visa sina bilder i svart/vitt och han väntar gärna tills det blir molnigt och riktigt murrigt.

Se utställningen, lyssna på det Nick vill berätta med sina bilder och sprid hans budskap. Vi måste hjälpas åt att bevara de djur som finns och öka medvetenheten hos folk om vad som håller på att hända. Nick Brandt tydliggör en extremt oroväckande utveckling med sina bilder. Djurlivet på en hel kontinent håller på att utplånas. Vi måste engagera oss och kämpa för djurens överlevnad. Annars kommer vi bara kunna se dessa djur i djurparker om några år.

Utställningen kan ses om och om igen och pågår 22 maj - 13 september.

Nick Brandt på Fotografiska Lejon

Bilder: Nick Brandt, text - Marlene Rindå

2015-05-16 Pommern och Sjöfartsmuseet Åland Sjömanskistor

Att turista på Åland är både enkelt, kul och lärorikt. En av höjdpunkterna är ett besök på s/v Pommern och tillhörande Sjöfartsmuseet.

Det 4-mastade fraktsegelfartyget Pommern är det enda fartyget av sitt slag som är bevarat i ursprungligt skick - i hela världen! Hon byggdes i Glasgow i Skottland för ett tyskt rederi och sjösattes 1903. År 1923 inköptes hon av redaren Gustaf Erikson i Mariehamn som kom att äga världens största segelfartygsflotta. Fram till andra världskrigets utbrott 1939 var hon i drift och besökte däremellan hemhamnen Mariehamn endast 5 gånger. Hon seglade bland annat mellan Australien och England.

1953 donerades Pommern till Mariehamns stad som museum och ligger intill Ålands Sjöfartsmuseum, i Västra hamnen i Mariehamn.

Sjöfartsmuseets utställningar är mer än bara montrar med föremål. Det finns också gott om interaktiva stationer och möjlighet att fördjupa sig i olika aspekter av sjöfart, historia och kultur. Genom utställningarna kan du förflytta dig till andra tider och andra rum. Här kan man leva sig in i livet ombord både som kapten och som skeppsråtta, men även livet för den som var kvar hemma och väntade på sin sjöman. Man kan utmana sig själv att ta ett skepp in i en hamn och man kan titta på de vackra galjonsfigurerna. Eller varför inte bara låta dig fascineras av alla exotiska och märkliga souvenirer sjömän genom tiderna har samlat på sig. Något av det mest udda är en 1700-tals piratflagga från Medelhavet.

När man är färdig inne på museet går man ut och ombord på s/v Pommern. Här kan man verkligen leva sig in i hur livet var för sjömännen under världsomseglingarna under tidigt 1900-tal. Fartygets dimensioner ger en hisnande känsla - både då man tittar upp i stormasten och då man håller i den stora ratten längst i aktern. Under däck finns de enorma lastrummen som rymde stora mängder last, till exempel 49 000 säckar vete som fraktades från Australien till Europa. Till skillnad från de rekonstruerade hytterna inne på museet, finns här autentiska hytter där man verkligen ser hur trångt det är ombord på ett skepp och hur välplanerat allt var tvunget att vara för att fungera. Överallt ligger en svag doft av tjära och på vissa ställen droppar det in regnvatten. På fartygets mellandäck kan man se en 20 minuters film om resan Åland - Australien - Åland åren 1936-37.

Det här är ett besök som kräver tid och som passar alla åldrar. Det finns mycket att se och ta del av och allt är väldigt intressant. Pommern är ett storartat monument för en stolt era i sjöfartens och Ålands historia. Vi kan verkligen rekommendera det!

Pommern och Sjöfartsmuseet Åland Sjöfartsmuseet monument Pommern och Sjöfartsmuseet Åland Segelfartyget Pommern Pommern och Sjöfartsmuseet Åland Sjöfartsmuseet ingång Pommern och Sjöfartsmuseet Åland kaptenssalongen pommern Pommern och Sjöfartsmuseet Åland kaptenens hytt pommern Pommern och Sjöfartsmuseet Åland hytter besättning pommern

Bilder - Marlene Rindå, text - Marlene Rindå

2015-05-14 Japan Äger Rum Etnografiska musask

På lördag öppnar en fantastisk utställning på Etnografiska museet. Det är en mosaik av utställningar, filmer och aktiviteter med fokus på japansk estetik och japanska rum. I Europa har vi hämtat inspiration från Japan sedan länge. Under slutet av 1800-talet hade nyfikenheten vuxit till en formlig våg av japonism. Idag sveper den vidare, inte minst i ungas intresse för populärkultur.

För de flesta av oss är Japan oåtkomligt, spännande och exotiskt. Med den här utställningen kommer vi lite närmare. Japan äger rum är egentligen fyra utställningar plus Tehuset Zui-Ki-Tei som ligger i trädgården.

DOCKMANI

I Japan har dockor använts i många syften, där barns lek bara är ett. Ändamålet har ofta varit magiskt och beskyddande. I utställningen Dockmani möts museisamlingarnas äldre dockor och nutida privata samlingar.

ATT SLÅ IN TOMHETEN – JAPANSKA FÖRPACKNINGAR

Tandpetarfodral från 1700-talet, färgglada paket med godis och en ask täckt av möss... I utställningen visas museiföremål från 1700-talet och framåt tillsammans med samtida japanska förpackningar. Möt designad funktion som både döljer och väcker nyfikenhet.

DIDRIK BILDT - EN JAPANNÖRD FÖR 100 ÅR SEDAN

Didrik Bildt (1879-1933) köpte över 400 föremål, de flesta i Kyoto och Tokyo - städer som fortfarande är självklara val bland turister i Japan. Bildts samlingar speglar den tidstypiska smaken hos Japansamlare för hundra år sedan med resebilder och föremål från 1700-talet till tidigt 1900-tal.

ÄGA RUM

När blir en yta ett rum? Och vad ska ett rum innehålla för att vi ska kunna bo i det? I samarbete med nio arkitektstudenter från KTH undersöks frågor som rör rumslighet. Här skapas boendeformer inspirerade av det japanska terummet och av kompaktboende – en vanlig form för boendet i Japan.

TEHUSETS ÅR

I museets park finns ett japanskt tehus, Zui-Ki-Tei, ”Det löftesrika ljusets boning”. I år fyller tehuset 25 år och har renoverats av experter från Kyoto i samarbete med museets hantverkare. Här finns en utställning om renoveringen med bilder, verktyg och filmer.

Utställningen öppnar lördagen den 16 maj med fullt program både inom- och utomhus och med fritt inträde! Tillbringa gärna hela dagen på museet, besök även de andra föreställningarna och ät en ekologisk lunch i restaurangen Matmekka.

Utställningen Japan äger rum visas året ut.

Japan Äger Rum Etnografiska Docka Japan Äger Rum Etnografiska Docka Japan Äger Rum Etnografiska Tehus

Bilder: nederst (tehuset) - Bo Gabrielsson, övriga - Marlene Rindå, text - Marlene Rindå

2015-04-24 Gröna Lund Nöjesfält tivolli House of Nightmares Huset utifrån

Den 25 april slår Gröna Lund upp sina portar inför sitt 132:a tivoliår. Årets attraktionsnyhet heter ”House of Nightmares”, ett helt nytt skräckhus där besökarna får kliva in i Dr. Morphio’s övergivna hus som hemsöks av mörka mardrömmar.

Du står framför ett ödsligt och övergivet hus. Ingen vet vad som väntar därinne, men en sak är säker – något ondskefullt lurar i mörkret. De mardrömsexperiment som en gång utfördes av den mytomspunna Dr. Morphio har fått liv och hemsöker husets varje vrå. Vågar du träda in i Dr. Morphio’s House of Nightmares och ställa dig ansikte mot ansikte med dina värsta mardrömmar?

Årets nyhet på Gröna Lund är ”House of Nightmares” en skräckattraktion där besökarna måste passera genom det gamla övergivna huset där olika mardrömmar väntar. Attraktionen är utvecklad tillsammans med den ledande aktören för effekter och animatronics i nöjesparksbranschen, Sally Corporation (USA), som utvecklat liknande attraktioner åt nöjesparker runt om i världen i över 35 år.

Det här är en av de värsta skräckupplevelserna i sitt slag. Genom avancerad teknik och specialeffekter utmanas besökarnas sinnen. Den här skräckupplevelsen bör långt ifrån alla utsätta sig för, därför är det en åldersgräns på 13 år.

Exakt vad besökarna kommer att möta i husets olika rum avslöjar vi inte, vill man veta måste man helt enkelt våga gå in i huset. House of Nightmares är placerat mellan Stora Scen och restaurang Kaskad (på det gamla Spökhusets plats).

Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli och har 30 attraktioner, sex restauranger samt ett varierat utbud av lotterier, 5-kampsspel och mat- och snackskiosker. Gröna Lund bjuder även på en mängd underhållning i form av konserter, dans, barnunderhållning mm. 2014 hade tivolit ca 1400 anställda under säsongen och över 1,3 miljoner besökare, vilket gör tivolit till en av landets ledande besöksattraktioner.

Gröna Lund Nöjesfält tivolli House of Nightmares Huset inifrån Lik

Bilder: överst - Marlene Rindå, nederst - pressbild, text - Marlene Rindå

2015-04-10 Chess in Concert

Ni kommer ihåg dem va? One Night in Bangkok, I Know Him So well, Nobodys Side… alla välkända låtar från Chess med Tommy Körberg i en av huvudrollerna. De två schackspelarna som tävlar om världsmästartiteln och den ena även har kärlekstrubbel.

Igår var det premiär för den pampiga konserten Chess in Concert med några av Sveriges största sångare: Gunilla Backman, Sarah Dawn Finer, Philip Jalmelid, Anders Glenmark och Johan Schinkler, samt dirigenten Anders Eljas. Chess i konsertform bjuder publiken på de älskade låtarna från Benny Anderssons, Tim Rice och Björn Ulvaeus världsberömda musikal. 

Det är nu över 30 år sedan originalalbumet Chess av Benny Andersson, Tim Rice och Björn Ulvaeus släpptes. Chess blev en succémusikal som spelats över hela världen sedan premiären på West End i London 1986. Miljontals människor har sett föreställningen och njutit av musiken och nu återkommer alltså konsertversionen.

Det här är en total nostalgitripp för dem som sett musikalen och en total musikupplevelse för dem som bara hört talas om den och hört musiken genom åren. Artisterna är proffsiga, i klass med originaluppsättningen, och ger publiken en magisk kväll. När Gunilla Backman och Sarah Dawn Finer tar den sista tonen av duetten I Know Him So Well reser sig håret i nacken och publiken jublar. Det är världsklass! För att inte tala om Anthem, Körbergs paradnummer, som Philip Jalmelind sätter som en smäck!

Trots att publiken blir guidad genom hela föreställningen genom att delar berättas så vill vi ändå uppmana till en snabb uppdatering av handlingen innan konsertbesöket. Det är inte helt enkelt att förstå alla relationer och rollerna som artisterna har. Så för att göra upplevelsen ännu större kan det vara smart att läsa på lite innan.

Konserten kommer att gå som turné i Sverige under april, med början på Globen i Stockholm och avslutas i Linköping efter att ha besökt bla Göteborg, Helsingborg och Malmö.

Bild - pressbild, text - Marlene Rindå

2015-04-10 Moulin Noir Zigfried the Great

Nu tar dekadensen över Stockholm!

Den lössläppte domptören Ziegfried och hans ekvilibristiska akrobater, dödsföraktande fakirer och ekivoka dansare tar med publiken på en intim och skandalös resa in i det smutsiga och förbjudna. Ackompanjerat av en aptitretande, gomkittlande gastronomisk upplevelse och självklart champagne! Lämna moralen hemma, bränn era broar, häng in era hämningar och problem i garderoben och förbered er på ömmande skrattmuskler, hjärtat i halsgropen och ståpäls! Helt enkelt sexigt, skitigt och elakt men vackert, lustigt och spektakulärt!

Skådeplatsen för spektaklet är teatern Metropol Palais som är vackert renoverad i stil med biografen så som den en gång såg ut på 20-talet. Moulin Noirs oanständiga ensemble patinerar den nu med humoristisk galenskap, glamorös dekadens och sedeslöst leverne. Vi får veta allt om Ziegfrieds liv och hans drömmar. Samtidigt som han serverar ett och annat trolleritrick och trånar efter den sköna Magdalen.

Det här är inget för den pryda publiken. Föreställningen bjuder på allt som är lite förbjudet och kittlandet och det görs med ett stort hjärta och mycket humor. Akrobaterna är otroligt skickliga, kostymerna är fantasifulla och dekoren lite mystisk. Svärdslukerskan får oss nästan att själva kvälja och man vill gärna titta bort samtidigt som man bara är tvungen att se hur hon ska lyckas…

Vågar ni ta en kväll i Moulin Noirs sällskap, kan vi lova er en fantastiskt galen och hjärtlig kväll som ni sent ska glömma. Ni kommer att lämna Metropol Palais med ett hjärta fyllt av kärlek och med ett leende ända upp till öronen. Hela kvällen kändes som en enda stor kärleksbubbla.

Moulin Noir spelas på Metropol Palais tom 13 juni.

Moulin Noir Magdalen Svärdslukare Moulin Noir Magdalen Svärdslukning Moulin Noir Akrobater Moulin Noir

Bilder - Evy Maroon , text - Marlene Rindå

2015-03-27 Brödfabiken Lovik Johan Sörberg

Bakning och matlagning i olika former har aldrig varit mer populärt och trendigt. Det finns hur många bak- och matprogram som helst och kurser i alla smaker och inriktningar. Nu lanserar Lovik på Lidingö konceptet Brödfabriken, där du kan få baka bröd och göra bakverk som proffsen. Givetvis med hjälp av ett proffs. Ambassadörer för Brödfabriken är Johan Sörberg och Sara Aasum Hultberg. Johan är välkänd från Sveriges största bakprogram, jurymedlem i Årets Bagare och Sara utsågs till Årets konditor 2015. De lär dig allt de kan och alla hemligheter inom bakning.

Här kan du som gäst lära dig baka danska wienerbröd, baka bröd med kompisgänget eller familjen, göra din egen dessert och en massa mer. I bageriet finns det ett antal bakstationer med alla tänkbara tillbehör och bakredskap. Alla de där grejerna som man drömmer om att ha hemma och gärna vill testa innan man köper dem.

Lovik ligger endast 15 minuter från Stockholm city och är vackert beläget vid vattnet i Stockholms. I restaurangen serveras förstklassig mat tillsammans med vacker havsutsikt. Förutom att baka kan man alltså njuta av en vacker omgivning och god mat. Här finns 64 rum med smakfull inredning. Det finns möjlighet till olika vattenaktiviteter såsom RIB-båt, kajak eller en fisketur, men även total avkoppling och promenader längs med vattnet.

Brödfabiken Lovik Bagare Brödfabiken Lovik Bröd Baguetter Blommor Brödfabiken Lovik utemiljö Brödfabiken Lovik bullar

Bilder: överst - pressbild, övriga - Marlene Rindå, text - Marlene Rindå

2015-03-25

Att det handlar om vatten hörs på namnet, men att man får uppleva en regnskog, tropiska hav och färgsprakande korallrev kanske kommer som en överraskning. På Djurgården i Stockholm, med en vidunderlig utsikt, kan man alltså uppleva allt detta och samtidigt se mängder av exotiska djur på nära håll.

Äventyret börjar i den varma, livs levande djungeln där plötsligt ett åskväder bryter ut. Fortsätter man förbi regnskogen får man lära känna det spännande djurlivet i svenska och tropiska vatten. Träffa de nyfikna hajarna och locka fram den skygga muränan. Förföras av sjöhästar och leka kurragömma med clownfiskarna. Överallt möts man av kunniga och vänliga guider som berättar allt man vill veta om djuren som finns där under ytan.

När man är nöjd tar man en fika eller en bit mat på Aquarias café, förutom en lätt lunch kan man avnjuta en buffé med olika bakverk och en av Stockholms vackraste utsikter! Sommartid är även uteservering öppen, där sitter man så nära vattnet att man kan doppa fötterna om man vill.

Aquaria har öppet tisdag – söndag kl 10-16.30

Aquaria Vattenmuseum Regnskog Aquaria Vattenmuseum Sjöstjärna korallrev Aquaria Vattenmuseum fiskar korallrev Aquaria Vattenmuseum clownfisk korallrev

Bilder och text - Marlene Rindå

2015-03-20 Lakritsfestivalen 2015 Globen Annexet

För sjunde året i rad slår Lakritsfestivalen upp sina portar till världens största lakritsfest. Sveriges årliga lakritsfirande sker den 21-22 mars 2015 på Annexet vid Ericsson Globe i Stockholm. I år även med premiären av Glassfestivalen, vilket ger festivalbesökarna två goda festivaler under samma tak.

Under helgen kan man upptäcka nya lakritsfavoriter, delta i specialprovningar, medverka i tävlingar, delta i öl- och lakritsprovning, choklad- och lakritsprovning och även en smakworkshop inspirerad av den erotiska boksuccén ”Fifty shades of Grey”.

Man kan också koka ihop en lakritsmiddag, få lakritsmassage, pyssla i lakritsateljén, skapa en hatt av lakrits och en massa annat!

Sveriges Favoritlakrits 2015 ska också utses.

Lakritsfestivalen 2015 Kalle och Saltlakritssåsen från Cederströms Salmiakkola från Desserter utan gränser Black Liquorice coffee

Finalisterna är (i bokstavsordning)

 • Djúpur från Freyja/Nammi Godis
 • Kalle och Saltlakritssåsen från Cederströms
 • Lakrids D från Lakrids by Johan Bülow
 • Salmiakkola från Desserter utan gränser
 • Vanhan Viipurin lakritsi (Gamla Viborg lakrits) från Kouvolan

Öppettider:

 • Lördag 21 mars kl. 10-19
 • Söndag 22 mars kl. 11-18

Entré:

135 kr/person och dag. Barn under 10 år går gratis i målsmans sällskap. Biljetterna kan köpas på plats, men går även att förköpa för att slippa köer.

Bilder och text - Marlene Rindå

2015-02-28 Neptunia båtkurser

Myten säger att de som klarar av att leva på ett litet utrymme tillsammans, klarar allt. Maria Lannér och hennes företag Neptunia har båtkurser som utvecklar och tränar den inre kompassen. Manövrering av motorbåtar mitt i Stockholm city och en slussningskurs i kulturhistorisk miljö i Strömsholms kanal. Neptunia vänder sig till de ofrivilligt passiva i familjens motorbåt och verkar för att peta hål på ett antal begränsande myter inom båtlivet – däribland ”skilsmässodiket”!

En av de största anledningarna till att det ofta finns en person i familjens motorbåt som är ofrivilligt passiv är inte i första hand ett kunskapsproblem, utan en inre begränsande mental övertygelse – man upplever att partnern kör bättre. Har man väl en gång intagit en passiv roll blir det allt svårare att överbrygga det känslomässiga motståndet att ta plats bakom ratten. Detta gör att erfarenheten som sätter sig i muskelminnet hos den som kör ackumulerar, medan den som inte kör blir successivt mer passiv. Det bästa sättet att komma ifrån detta fenomen är att börja med att träna och utveckla den inre kompassen – de inre tankegångarna, för att sedan fortsätta bygga på med teoretisk kompetens och praktisk kunskap.

Maria kan man träffa på Älvsjömässan den kommande veckan. Hon har just nu mässerbjudande på sina kurser, så passa på!

Neptunia båtkurser

Bild - Christel Eldrim, text - Marlene Rindå

2015-02-17 Kolmården African Spaoch Relax Massage Bubbelbad Vildmarkshotellet

För att besöka Kolmården behöver man inte enbart åka med familjen för att titta på djur. Man kan åka dit för att bara koppla av och ta hand om sig, med sin partner, kompisgänget eller ensam. African Spa & Relax är en plats för såväl avkoppling som energi. Här kan man koppla av till en härlig spa-behandling, njuta i ett bubbelbad med dryck från poolbaren eller sola på den enorma terrassen med utsikt över Bråviken.

Som gäst på Vildmarkshotellet har du tillgång till African Spa & Relax, men du kan också bara åka hit över dagen för att gå på spa. Här finns olika spa-paket och ett stort utbud av behandlingar för såväl kropp och rygg som för ansikte, händer och fötter.

Varför inte ta ett välkommet avbrott i en stressad vardag?

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

2015-02-15 Golden Hits Meny

Oavsett musiksmak, så kan nästan alla hitta något som passar på Golden Hits. Här finns shower av olika slag. Barer med olika teman och Karaoke för den som vill fixa showen själv.

Golden Hits är Wallmans lillasyster kanske man kan säga och startade med sina shower 1992. Konceptet med underhållning till maten har varit lyckat och restaurangen har under åren fått bygga ut rejält.

Just nu finns det två shower att välja mellan. På entreplanet HIT IT, en fartfylld show där man serveras den ena hit-smockan efter den andra. Som en extra krydda framförs många av låtarna på liveinstrument. På övervåningen ”En Jävla Massa Hits” som inkluderar låtarna man minns, låtarna man trodde att man glömt och låtarna man kanske önskar att man hade förträngt. Alla med samma adrenalinkittlande känsla av igenkänning. Tillsammans med showerna finns fyra olika menyer att välja på.

Miljön är inbjudande, personalen trevlig och artisterna proffsiga. Så Hit it!

Golden Hits En Jävla Massa Hits Golden Hits Hit It

Bilder - översta: Marlene Rindå, övriga: pressmaterial, text - Marlene Rindå

2015-02-12

Stockholm har fått ett nytt hotell, mitt i city med utsikt över Kungsträdgården. Hotellet smygöppnade lite smått redan i januari, men inte förrän nu har man valt att göra reklam om det. Med sina 98 rum, gustavianska inredning och supermysiga innergård kan vi garantera att det kommer att bli ett mycket populärt ställe att bo på. Här finns ett brasseri, gym och relaxavdelning. Allt är smakfullt och sparsamt inrett med svensktillverkade möbler.

Hotell Kungsträdgården byggnad Hotell Kungsträdgården Dubbelrum

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

2015-02-06

Under 2015 fokuserar Spritmuseum på öllandet Sverige. En sällsam plats där fulöl blivit finöl och tvärtom. Fansen är många. Bryggerierna likaså. För fem år sedan fanns det 30 bryggerier. Idag runt 150. Nu är det även dags för ölen att hamna på museum.

Utställningen ger en introduktion till ölets värld med nedslag i svensk ölhistoria, kultur och trender. Liksom tillverkning, olika ölsorter, malt och humle.

Kombinera gärna museibesöket med en smakprovning.

Utställningsperiod: 6.2 2015 - 17.1 2016

Öl utställning på Spritmuseet logga Öl utställning på Spritmuseet ölflaskor ställning Öl utställning på Spritmuseet ölflaskor hylla Öl utställning på Spritmuseet Malt Maltkross Basmalt Specialmalt krossad malt

Bilder och text - Marlene Rindå

2015-01-30 En man som heter Ove Johan Rehborg Rival Fredrik Backman Affisch

Johan Rheborg spelar huvudrollen i scenföreställningen av succéboken En man som heter Ove, en varm historia baserad på Fredrik Backmans bästsäljande debutroman som sålts till över 30 länder.

En man som heter Ove handlar om den vresige änklingen Ove. Han är en riktigt bitter och tjurig gubbe som bara vill vara ifred. Men snart förstår man att det ligger mycket bakom hans humör och att där faktiskt finns ett hjärta. Ove gör dagliga inspektionsrundor i kvarteret för att se att det råder ordning och reda. Han är egentligen ganska trött på livet och skulle gärna avsluta sin tid på jorden. Men en dag råkar de nyinflyttade grannarna backa på hans brevlåda och det får stora konsekvenser både för Ove och hans grannar i kvarteret.

Det här är 90 minuters ensamshow som berör. Det är skratt och gråt i en salig blandning. Man behöver inte ha läst boken för att ha behållning av föreställningen.

En man som heter Ove har premiär på Rival i Stockholm den 30 januari och spelar tom 10/5.

En man som heter Ove Johan Rehborg Rival Fredrik Backman Scen En man som heter Ove Johan Rehborg Rival Fredrik Backman Scen

Bilder - pressmaterial/Linnea Rheborg, text - Marlene Rindå

2015-01-21 Svarte Orm - Blackadder gruppbild Batra, Hjelt, Tornving, Lundqvist, Sulocki, Andersson och Gradin

Tre män ur olika samhällsklasser, Kapten Blackadder, Löjtnant George och uppassaren, Menige Baldrick , tvingas 1917 att kampera ihop i samma skyttegrav. Utanför skyttegraven finns general Melchett och dennes assistent, Kapten Darling, som från sitt trygga högkvarter gör livet surt för soldaterna. Scenuppsättningen bygger på tv-seriens fjärde säsong och har faktiskt lyckats få med det mesta. Rollerna är väl tillsatta, scenen och kulisserna är något av det snyggaste vi sett!

Medverkande:

 • David Batra – Kapten Blackadder
 • Henrik Hjelt – General Melchett
 • Mikael Tornving – Kapten Darling
 • Kim Sulocki – Menige Baldrick
 • Anton Lundqvist – Löjtnant George
 • Andreas Andersson – Korpral Perkins
 • Elin Gradin – Chaufför Bob

Världspremiären av Svarte Orm är 22 januari 2015 på Intiman i Stockholm och spelas tom 29 mars.

Svarte Orm - Blackadder skyttegrav Batra, Hjelt, Tornving, Lundqvist, Sulocki

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

2015-01-15 Grotesco på Scala - en näradödenrevy. Henrik Dorsin, Per Andersson med flera

"Grotesco på Scala – En näradödenrevy" är en revy med näradöden-tema och en blandning av nyskrivet material och favoritsketcher från tidigare produktioner. Den hyllade dansaren och koreografen Anna Vnuk har regisserat och tillsammans med Grotesco-gänget skapat en fantastisk upplevelse för publiken.

Det är sång, dans, överraskningar och mycket av gruppens speciella humor. Grotesco-kollektivet består av Emma Peters, Emma Molin, Erik Wernquist, Hanna Dorsin, Henrik Dorsin, Jakob Setterberg, Jonas Kahnlund, Linus Eklund Adolphson, Micke Lindgren, Per Andersson, Per Gavatin, Rikard Ulvshammar och Viktor Titelman.

"Grotesco på Scala – En näradödenrevy" spelas på Scalateatern i Stockholm 15 januari till 14 mars 2015.

Grotesco på Scala - en näradödenrevy. Henrik Dorsin, Per Andersson med flera Grotesco på Scala - en näradödenrevy. Henrik Dorsin, Per Andersson

Bilder - Robert Eldrim/Medljus, text - Marlene Rindå

2014-12-03 Dödsdansen Strindberg pjäs Mikael Persbrandt Lena Endre och Thomas Hanzon

Strindbergs verk Dödsdansen lever vidare i Maximteaterns version. Mikael Persbrandt, Lena Endre och Thomas Hanzon möts i uppsättningen av Stefan Larsson.

Persbrandt gestaltar artillerikaptenen Edgar och Endre den fd skådespelerskan Alice som efter 25 års äktenskap är riktigt frostiga, bittra och hatiska mot varandra. När vännen Kurt, som spelas av Hanzon, kommer på besök brister allt och många gamla begravda sanningar avslöjas. Det är tungt och svart, men även komiskt och tänkvärt.

Skådespelarna är fantastiskt bra och fyller med lätthet en nästan tom scen. Föreställningen spelas tom 28/2 2015.

Bild - pressmaterial, text - Marlene Rindå

2014-12-02

Om man blandar en brittiskt militär, med en riktig tråkmåns och sätter ihop detta med en pratglad pensionatsägarinna, en blondin och en mindre begåvad grabb. Allt kryddas med en falsk präst och en hemlig rasistisk klubb. Vi i publiken vet att de andra tror att tråkmånsen inte förstår språket, men egentligen fattar precis vad alla säger och får förtroenden från alla håll… Ja, ungefär där har ni historien kring Kom Igen Charlie.

En underhållande, charmig, komedi med Claes Månsson, Robert Gustafsson, Suzanne Reuter, Martin Eliasson mfl. Föreställningen går på Oscarsteatern och är 2,5 timme inkl paus och visas tom 1/3 2015.

Kom igen Charlie, Claes Månsson, Robert Gustafsson Kom igen Charlie, Claes Månsson, Robert Gustafsson, Suzanne Reuter Kom igen Charlie, Claes Månsson, Suzanne Reuter Kom igen Charlie, Robert Gustafsson, Suzanne Reuter

Bilder - pressmaterial, text - Marlene Rindå

2014-12-01

80-talets stora dans succé visas till och med februari på Chinateatern i Stockholm och sedan åker den vidare till Göteborg och visas där under våren 2015.

Det handlar som ni säkert kommer ihåg om Alex som jobbar som svetsare, men drömmer om en framtid som dansare. Det är passion, krossade drömmar, sorg, blod , svett och tårar. I rollerna ser vi Hanna Lindblad, Rennie Mirro, Carl Dyall, Per Eggers, Katrin Sundblad och en massa andra härliga skådespelare, dansare och musiker.

Flashdance chinateatern teater musikal Hanna Lindblad Rennie Mirro Carl Dyall Flashdance chinateatern teater musikal Hanna Lindblad Flashdance chinateatern teater musikal Hanna Lindblad Rennie Mirro Flashdance chinateatern teater musikal Hanna Lindblad Flashdance chinateatern teater musikal Stålverk

Bilder - Övre vänstra: Marlene Rindå. Resten: Mats Bäcker. Text - Marlene Rindå

2014-12-01

Vill man ha en total naturupplevelse kan en safari vara precis det man söker. Antingen bokar man en gruppresa med ett förutbestämt schema och upplägg eller också bokar man en egen resa och talar om vad man vill ha. Kolla så företaget inte har en massa klagomål och ta gärna referenser från andra som rest med dem om det är ett litet reseföretag.

Vi reste med Kilimanjaro Travel Agency som är ett litet familjeföretag i Skåne. Vi berättade vad vi hade för budget och vad vi ville se och uppleva och sen satte de ihop en resa åt oss som blev helt perfekt! Vi hade en egen bil med egen chaufför under en vecka och helpension. Chauffören var även vår guide och han var otroligt kunnig och trevlig.

Att sitta i sin jeep och se elefanter passera på bara några meters avstånd och flodhästar som badar i en gyttjepöl intill är som att befinna sig mitt i en naturfilm. Vi sov mest på hotell, men en natt sov vi i tält hos en härlig spanjor som startat en camp mitt ute i bushen. När man gick mellan middagen och sitt tält fick man ha vakter med sig pga alla vilda djur. Vi satt utanför vårt tält i solnedgången och såg giraffer passera. En magisk upplevelse.

Här är vår resa i bilder:

Tanzania Safari Serengeti nationalpark giraff Tanzania Safari Serengeti nationalpark Hydda Tanzania Safari Serengeti nationalpark flodhästar Tanzania Safari Ngorongoro Elefanter Tanzania Safari Serengeti nationalpark Toyota Land Cruiser Tanzania Safari Serengeti nationalpark Massajer Tanzania Safari Serengeti nationalpark Zebra Tanzania Safari Serengeti nationalpark Lejon

Bilder - Marlene Rindå och Martin Jikita, text - Marlene Rindå

2014-11-28

På Dansens Hus går just nu en mycket speciellt dansföreställning. Musiken är specialskriven av bla Mando Diao och Andreas Kleerup. Det är en föreställning om vänskap, makt, bekräftelse och hur vi människor är beredda att göra nästan hur mycket som helst för att nå toppen. Men på toppen kan det vara ganska ensamt…

Dansarna börjar med en tom scen och bygger sedan upp dekor, ljus och scenografi vart efter. Enkelt men mycket talande! Föreställningen spelas tom 11 januari.

Stop Play Rewind The Monopoly Game Dansuppvisning foto Mats Bäcker Stop Play Rewind The Monopoly Game Dansuppvisning foto Mats Bäcker Stop Play Rewind The Monopoly Game Dansuppvisning Stop Play Rewind The Monopoly Game Dansuppvisning

Bilder - Övre: Mats Bäcker. Nedre: Marlene Rindå. Text - Marlene Rindå

2014-11-25

Livet är en schlager är musikalen som har grunden i biofilmen som gick på 80-talet som skrevs av Jonas Gardell. Nu har Gardell gjort om manuset och Fredrik Kempe skrivit helt ny musik och tillsammans skapat en fantastisk föreställning.

Det hela handlar om Mona som älskar schlager så mycket att hon till och med döpt sina tre barn efter svenska schlagerstjärnor. Hon drömmer om ett liv som sångerska och ser sin chans när killen hon jobbar för, cp-skadade David, skriver en fantastisk låt som hon ”råkar” sno.

Mona hamnar i en schlagerkarusell och hennes bror, transvestiten Candy Darling, hejar på och syr hennes scenkläder. Det är en berättelse om drömmar, svek, utanförskap och kärlek. Det är roligt, sorgligt och väldigt bra musik! I rollerna ser vi Helen Sjöholm, Peter Jöback, Jonas Helgesson, Johan Glans, Måns Möller, Katarina Ewerlöf, My Holmsten och Frida Westerdahl.

Spelas till och med 25 april på Cirkus i Stockholm.

Livet är en Schlager musikal Jonas Gardell Fredrik Kempe Peter Jöback Jonas Helgesson Livet är en Schlager musikal Jonas Gardell Fredrik Kempe Helen Sjöholm Livet är en Schlager musikal Jonas Gardell Fredrik Kempe Peter Jöback

Bilder - pressbilder, text - Marlene RindåRam fashion accessories inc 70
Latest Pakistani Stylish Salwar Kameez Fashion
Ram fashion accessories inc 96
Culture of The Philippines - history, people, clothing, traditions
Ram fashion accessories inc 80
Impianto fotovoltaico: vantaggi, prezzi e funzionamento
Ram fashion accessories inc 63
Cross Country Skiing News, Results and
Ram fashion accessories inc 72
Fashion Design School of the Art Institute of Chicago
Ram fashion accessories inc 35
Virginia Hankins
Ram fashion accessories inc 12
Ram fashion accessories inc 84
Ram fashion accessories inc 90
Ram fashion accessories inc 54
Ram fashion accessories inc 68
Ram fashion accessories inc 100
Ram fashion accessories inc 12
Ram fashion accessories inc 64
Ram fashion accessories inc 64
Ram fashion accessories inc 18

Site menu