Service aparate foto fujifilm bucurestiService aparate foto fujifilm bucuresti

In fotografie numarul ISO este un indicator al sensibilitatii senzorului sau a filmului, unde un numar mai mare inseamna o sensibilitate mai mare. Valorile ISO uzuale sunt de la ISO 100 la ISO 1600, dar mai puteti gasi ISO 50, ISO80 precum si ISO 3200, 6400 si alte valori.

O sensibilitate mai mare iti permite sa fotografiezi in lumina slaba fara sa folosesti blitz-ul, dar aceasta facilitate are si o parte negativa. Cu cat amplifici semnalul luminii captate de senzor cu atat amplifici si zgomotul captat de senzor, imaginile capturate cu ISO mare vor avea intotdeauna zgomot mai pronuntat decat cele facute la ISO mic.

Se poate scapa de acest zgomot (noise) folosind software de reducere a zgomotului (noise reduction) dar odata cu acest proces de indepartare al noise-ului se pierd detalii din fotografie.

Senzorii mai mari (cei de pe DSLR-uri sau alte aparate foto mai scumpe) au pixelul mai mare, acestia capturand mai multa lumina si prezinta un raport semnal / zgomot mai bun, producand imagini mai curate la ISO ridicat.

ISO este derivat din limba greaca isos, inseamna “egal”.

In era aparatelor foto care foloseau film erai obligat sa tii minte pozitia la care ai tras ultimul cadru, sa derulezi filmul, sa-l scoti si sa-l inlocuiesti cu alt film dar cu un ISO mai ridicat (sau mai scazut), aparatele foto digitale iti permit sa faci asta fara prea mare bataie de cap, la o simpla apasare a unui buton.

ISO si Expunerea

(c) fotomagazin.ro

Sensibilitatea ISO afecteaza viteza de expunere si apertura la care poti face o fotografie. Sa presupunem ca esti avertizat de exponometrul ca nu este destula lumina pentru a expune corect o scena. Ai putea folosi blitz-ul dar nu este o optiune folosirea acestuia. Va trebui sa folosesti un ISO mai mare. Poti trece camera pe Auto si va selecta ea automat ISO-ul corect sau poti selecta manual valoarea ISO dorita.

Similar, daca observi ca viteza de expunere este prea mare (1/30 sau mai incet de atat) si pozele facute “din mana” ies “miscate”, fara sa mai ai posibilitatea de a deschide diafragama pentru a putea lasa mai multa lumina sa ajunga pe senzor sau posibilitatea folosirii unui trepied, va trebui sa cresti sensibilitatea ISO.

ISO si Noise-ul

Este deja cunoscut faptul ca un ISO ridicat va produce imagini mai zgomotoase, acesta fiind pretul platit pentru o sensibilitate crescuta. In momentul in care cresti sensibilitatea senzorului acesta va putea sa inregistreze semnale luminoase mult mai slabe, dar, va inregistra mai bine si celelalte semnale captate de senzor (noise). Trebuie tinut minte ca orice echipament electronic are si zgomotul propriu, deci adaugam si acest zgomot la senzor, acum amplificat. Totul se rezuma la raportul semnal – zgomot care determina calitatea imaginii (din punct de vedere al noise-ului).

Un senzor este de obicei calibrat ca sa dea cea mai buna calitatea a imaginii (cel mai mare raport semnal – zgomot) la cel mai scazut nivel ISO. Pentru majoritatea camerelor foto aceasta valoare poate fi ISO 50, ISO 64, ISO 80 sau ISO100. Putine camere digitale folosesc ISO 200 ca cea mai joasa valoare ISO.

Fata de fotografiile pe film unde zgomotul rezultat din sensibilitatea iso (granulatie) putea sa contribuie pozitiv la atmosfera unei fotografii, pe digital efectul este deranjant.

ISO si dimensiunea senzorului foto

Marimea senzorului foto determina intervalul sensibilitatii ISO pe care o camera foto il poate folosi fara ca imaginea sa sufere zgomot nedorit. Un motiv este ca pixelii de pe senzorii mai mari pot receptiona mai multa lumina, deci o valoare a raportului semnal-zgomot mai mare.

Spre exemplu sa presupunem ca toti senzorii desenati mai jos (primele 2 desene reprezinta senzori de pe aparate compacte/bridge, ultimele 2 sunt crop APS si full frame) au 8 megapixeli.

Care este dimensiunea unei singure fotocelule de pe senzorul de 1/1.8 si care este dimensiunea pe senzorul APS? Pe majoritatea camerelor compacte zgomotul la ISO mare este o problema, pe cand la DSLR-urile (fie full frame, fie crop-uri) noise-ul de pe imaginea rezultata e rareori o problema.

Sfaturi Practice

  • Veo obtine cele mai bune rezultate la setarea ISO cea mai mica. Pe orice conditii de lumina seteaza manual sensibilitatea ISO, pe modul auto poate sa seteze singur ISO400 sau mai mare si pe aparatele compacte sau bridge-uri aceasta poate reprezenta o problema.
  • Daca faci fotografii in lumina mai slaba poti compensa fie cu blitz-ul fie cu selectarea unei sensibilitati ISO mai mare (fie trepied sau alte surse de lumina)

Este recomandat sa folosesc ISO mai mare?

Pana cand nu se termina cursa megapixelilor (mai multi, tot mai multi) si nu se adopta si pe camerele compacte/bridge senzori mai mari, zgomotul va continua sa fie o problema la ISO mare. Tehnic se va continua cu visul de a avea milioane de megapixeli inghesuiti pe orice senzor dar nu trebuie sa va lasati pacaliti de “mai multi megapixeli este mai bine” daca nu scoateti fotografiile pe hartie (3MP fiind suficienti pentru o fotografie 20/30cm).

Chiar daca folositi setari ISO mari, exista programe pentru indepartarea zgomotului de pe imagini (Neat IMAGE si Noise NINJA) care functioneaza foarte bine. Eu le folosesc pe ambele si sunt foarte multumit de rezultate, chiar daca mai trebuie sa stai in plus la “postprocesare”.Service aparate foto fujifilm bucuresti 100
Aparate foto compacte - Aparate foto
Service aparate foto fujifilm bucuresti 98
Ce este ISO? PhotoWalk Romania
Service aparate foto fujifilm bucuresti 55
6 Liceum Og lnoksztacce w Rzeszowie
Service aparate foto fujifilm bucuresti 26
ArcadeTown - Hundreds of Free Games at Your Fingertips
Service aparate foto fujifilm bucuresti 38
Carnivori Archivi Immagini e Foto 103.090 carnivori
Service aparate foto fujifilm bucuresti 53
Cumulus Association - Want to join Cumulus?
Service aparate foto fujifilm bucuresti 93
Service aparate foto fujifilm bucuresti 91
Service aparate foto fujifilm bucuresti 38
Service aparate foto fujifilm bucuresti 19
Service aparate foto fujifilm bucuresti 77
Service aparate foto fujifilm bucuresti 89
Service aparate foto fujifilm bucuresti 87
Service aparate foto fujifilm bucuresti 31
Service aparate foto fujifilm bucuresti 29
Service aparate foto fujifilm bucuresti 97